Borredà recupera la matança del porc amb canvis per la pandèmia

L'Ajuntament es mostra optimista a poder celebrar la festa l'any que ve amb "total normalitat"

Redacció
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 15:46h
Plaça Major de Borredà durant la festa de la matança del porc (arxiu).
Plaça Major de Borredà durant la festa de la matança del porc (arxiu). | Ajuntament de Borredà
Com cada tercer diumenge de febrer, Borredà celebra la tradicional matança del porc. Enguany, l'Ajuntament recupera la festa després d'anul·lar l'anterior edició per la pandèmia. Així, la plaça major de la vila acollirà aquest diumenge 20 de febrer, la represa amb alguns canvis respecte anys anteriors.

En aquesta edició, no es portarà el porc a la plaça, on es tallava a trossos i es coïa a la paella perquè els visitants se'l mengessin, sinó que es donarà pa amb botifarra negra o llonganissa i un got de vi. A banda, el centre cívic acollirà una exposició d'estris, materials dites i fotos relacionades amb la festa.

L'origen de la matança va començar com un "joc entre amics". Un d'ells va fer la proposta de matar un porc i menjar-se'l a la plaça major. Després, un altre amic va posar-hi el porc, un altre, el pa i, l'últim, el vi. Amb el pas del temps, aquesta improvisada celebració va atraure altres persones del poble, fins que es va convertir en una tradició que encara perdura avui en dia.

Ara, farà 46 anys que l'Ajuntament va començar a col·laborar amb la realització d'aquesta festa. Des de llavors, se celebra a la plaça major, amb l'ajuda dels voluntaris que la fan possible. Cada any es reparteixen uns 100 quilos de carn, 30 de pa i 25 litres de vi. Tanmateix, aquest any no serà possible per la Covid, però l'Ajuntament es mostra optimista a poder-la celebrar l'any que ve amb "total normalitat".