Avià sancionarà amb multes de fins a 3.000 euros qui no respecti el medi natural

L'Ajuntament aprova una ordenança per regular l'accés i l'ús públic de l'entorn natural davant l'increment de conductes incíviques

Redacció
14 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:49h
Avià aprova una ordenança per a regular l'accés i l'ús públic de l'entorn natural
Avià aprova una ordenança per a regular l'accés i l'ús públic de l'entorn natural | Ajuntament d'Avià
Entre 300 i 3.001 euros de multa per qui no respecti el medi natural d'Avià. Així ho recull la nova ordenança per a regular l'accés i l'ús públic de l'entorn natural, que ha aprovat el ple municipal. El consistori ha pres aquesta decisió per "l'increment de conductes incíviques registrades en els últims anys".

En un comunicat, l'Ajuntament explica que la normativa té com a objectiu "protegir l'entorn natural" en un context on l'economia basada en el sector primari perd terreny en favor del turisme, amb un increment de visitants i les activitats de lleure. "És per aquest motiu que les regulacions d'accés i d'ús del medi natural es fan més necessàries que mai".

Afegeix que "moure's en llibertat per l'entorn d'Avià implica assumir responsabilitats: actuar d'acord amb el valor i la fragilitat de la natura i amb el respecte que mereixen les activitats socioeconòmiques que des de fa segles estan modelant aquests paisatges". Per tot això, l'Ajuntament ha adoptat una sèrie de normatives molt semblants a d'altres que ja han aprovat altres municipis de la comarca.

Així, a partir d'ara, Avià podrà sancionar amb multes que van dels 300 als 3.001 euros aquelles persones que incompleixin alguns dels següents punts: respectar les finques de caràcter privat, tancar els filats del ramat perquè els animals no s'escapin, no destorbar la tranquil·litat del bestiar, portar el gos lligat, no provocar danys a l'activitat agrícola i ramadera, no fer talls o passejar-se per sobre de les bales rodones d'herba encintades, no fer foc al bosc, no accedir a camps sembrats, no abandonar deixalles, no abocar substàncies o objectes a les aigües superficials o subterrànies, no acampar en llocs no indicats, no realitzar emissions sonores d'alta intensitat o no aparcar en camins rurals que donen accés a habitatges.

"Moltes de les regulacions a què fa referència l'ordenança són de sentit comú", defensa la regidora de Pagesia, Montse Casellas, però creu que són necessàries perquè "hi ha gent que no n'és conscient i actuen de forma negativa per l'entorn". Segons la regidora, la intenció del consistori no és sancionar, però sí que es pugui "castigar" aquells que no respectin el medi natural. "Hem adaptat l'ordenança a les necessitats del nostre municipi per fer costat al món rural, que ja feia temps que tenien aquesta necessitat i, ara, hem tingut l'oportunitat de fer-ho realitat", defensa Casellas.