FOTOS | L'absència de precipitacions situa el pantà de la Baells al 55% de la seva capacitat

El monestir de l'antic poble de Sant Salvador de la Vedella queda totalment al descobert per la falta d'aigua a la presa, on no plou des de fa més de dos mesos

Joan Obiols
10 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:06h
Monestir de Sant Salvador de la Vedella (la Baells) a vista aèria
Monestir de Sant Salvador de la Vedella (la Baells) a vista aèria | Josep Sala Francàs
Des de fa més de dos mesos que gran part del Berguedà no registra cap tipus de precipitació, ni l'aigua ni la neu es deixen veure aquest hivern a la comarca, una situació que es tradueix amb sequera als boscos i al Pantà de la Baells, que aquest dijous se situa al 55% de la seva capacitat, lluny del 87% d'ara fa un any o del 78% de mitjana dels darrers 10 anys.

De fet, des de finals de juny del 2021, l'embassament ha anat reduint l'aigua emmagatzemada de manera progressiva per la falta de precipitacions, i, des d'octubre del 2021, la seva capacitat es troba per sota de la mitjana dels darrers 10 anys. Actualment, només embalça 60 dels 109 hectòmetres cúbics que té com a màxim.

Una situació que preocupa, però que alhora, deixa imatges inèdites. Concretament, de la zona on se situava l'antic poble de Sant Salvador de la Vedella, on ara només queden les restes del monestir, després que el 1976, quedés inundat per la construcció de la presa. A continuació, us deixem amb un recull fotogràfic de Josep Sala Francàs, que ha captat imatges aèries de la zona amb un dron.