Suspès el judici penal contra el bloc ocupat de la Xarxa de Suport Mutu del Berguedà

La companyia immobiliària Coral Homes retira la denúncia per usurpació contra les 4 famílies que viuen a l’edifici del carrer Mossèn Huch

Joan Obiols
10 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:44h
Edifici ocupat de la Xarxa de Suport Mutu del Berguedà al carrer Mossèn Huch
Edifici ocupat de la Xarxa de Suport Mutu del Berguedà al carrer Mossèn Huch | Joan Obiols
Suspès el judici penal que s'havia de celebrar aquest dijous al matí als Jutjats de Berga, contra les quatre famílies que viuen al bloc ocupat del carrer Mossèn Huch per la Xarxa de Suport Mutu del Berguedà. La companyia immobiliària Coral Homes, propietària de l'habitatge, ha retirat la denúncia per usurpació.

Ara, els advocats de les famílies esperen l'arribada d'una denúncia civil, que podria obrir el procés per executar un desnonament. Preveuen que tot plegat es pugui allargar, ja que tots els afectats presenten un informe de vulnerabilitat acreditat pels serveis socials de l'ajuntament que hauria d'impedir el llançament, tal com indica la llei actual. 

Preocupa que el decret de suspensió de desnonaments que va aprovar el govern espanyol en el marc de la pandèmia, finalitzi el pròxim 28 de febrer. Si el Consell de Ministres no en fa una pròrroga, la norma quedarà sense efectes. L'actual llei impedeix desnonar totes aquelles persones amb un informe de vulnerabilitat que ocupin un habitatge d'un gran tenidor, com és el cas de Coral Homes.

Des de la xarxa es mostren desconfiats amb el contingut de la llei, alerten que "és molt interpretable" pels jutges, que executen desnonaments cada dia malgrat que les famílies compleixen amb els requisits estipulats a la norma. Segons el grup, l'Ajuntament de Berga està al corrent de la situació d'aquestes famílies, però confien poc que pugui donar-los una alternativa "perquè no té capacitat d'acció ni recursos per reallotjar els afectats".

La Xarxa de Suport va ocupar el bloc el passat 21 de març per entrar-hi quatre famílies del grup que vivien en situació d'infrahabitatge, algunes declaren que fins llavors, havien de viure sota una escala, d'altres, compartien una habitació amb diverses persones. La propietat va presentar la denúncia fa un mes. Durant aquest període, CaixaBank ha trucat diverses vegades els afectats per convèncer-los de marxar i els han arribat a oferir 1.500 euros per a cada unitat familiar, segons denuncia la xarxa.

Coral Homes és una companyia propietat d'un 80% del fons voltor Lone Star i d'un 20% de CaixaBank, el bloc es va construir fa més de 10 anys, en plena època d'especulació immobiliària, i des de llavors, havia estat deshabitat. La xarxa també treballa des de fa mesos per transformar els baixos de l'edifici amb l'objectiu de convertir-los en el local del grup -actualment és el Casal Panxo- on fer les activitats que duu a terme, com les classes de català, el repartiment d'aliments o les assemblees. 
 

Baixos de l'edifici ocupat de la Xarxa de Suport Mutu del Berguedà. Foto: Joan Obiols


Concentració amb presència policial
Aquest dijous al matí, a les portes dels Jutjats de Berga, s'han concentrat una vintena de persones per donar suport a les famílies afectades. Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra, amb dues patrulles i una furgoneta d'antidisturbis de l'ARRO, bloquejaven i custodiaven els accessos de la seu judicial.
 
Arxivat a