El Consell registra més de 1.000 incidències a Berga amb la recollida del porta a porta

L'ens comarcal inicia una campanya informativa per disminuir el nombre de bosses abandonades i que els residus es treguin al carrer els dies i hores que toca, amb els cubells i bosses corresponents

Joan Obiols
09 de febrer del 2022
Actualitzat el 10 de febrer a les 6:17h
Recollida del porta a porta a Berga
Recollida del porta a porta a Berga | Consell Comarcal del Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà ha registrat des de novembre, més d'un miler d'incidències a Berga relacionades amb el porta a porta. El nombre més gran d'expedients han estat en la fracció orgànica, amb un total de 782. D’aquests, la majoria han estat per treure l'orgànica al carrer sense utilitzar la bossa compostable o bé sense el cubell. Pel que fa a la fracció de la resta, s'han obert més de 300 incidències, majoritàriament per treure la fracció sense la bossa homologada del Consell. També s'han registrat alguns expedients per aportar el tèxtil sanitari sense l'etiqueta corresponent.

Així, dijous s'iniciarà a Berga la campanya de sensibilització per aportar correctament els envasos. Anteriorment, s'havia informat sobre la fracció orgànica i la resta. L'objectiu, segons el Consell, és millorar el servei del porta a porta, disminuir el nombre de bosses abandonades i que els residus es treguin al carrer els dies i hores que toca amb els cubells i bosses corresponents.

La campanya s'impulsa des del Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga, i compta amb informadors a peu de carrer que expliquen als ciutadans com s’ha de reciclar correctament cadascuna de les fraccions. També s'encarreguen de detectar els punts on s'han produit abandonaments, intentar localitzar els autors de les males aportacions i obrir els expedients d'incidències corresponents.

Canvis en la recollida des del novembre
Des de mitjans del mes de novembre del 2021, el Consell Comarcal no recull les restes de plàstic i rebuig que no estiguin dins les bosses homologades. Abans, el mateix ens comarcal permetia als veïns treure el plàstic i el rebuig en bosses que ells mateixos compraven. Aquest canvi ha generat molta confusió i és aquí d'on neix la campanya de sensibilització que impulsa l'administració. 

Així, els envasos i el rebuig s'han de treure amb la bossa homologada del Consell (groga i gris, respectivament). L'orgànica es continua treient amb la bossa compostable i el cubell marro, el paper amb una bossa de paper o caixa de cartró i el teixit sanitari amb qualsevol bossa amb l'adhesiu de "teixit sanitari". 

Queixes dels veïns
Els veïns denuncien a través de les xarxes socials que no han estat ben informats d'aquest nou canvi, de manera que molts encara treuen les restes de plàstic i rebuig amb bosses no homologades, tal com indicava el Consell fins al novembre. A la pràctica, la decisió de no recollir els residus i posar un adhesiu vermell que explica el motiu de la no recollida, denota algunes mancances: la presència de deixalles i bosses abandonades al carrer no s'ha reduït i genera queixes entre usuaris a les xarxes socials, que denuncien la presència de bosses durant el dia als carrers de Berga, on s'acumulen perquè ningú les recull.

 

Arxivat a