Quatre Fuets inèdits amb la Guita Xica

La Guita Boja, que celebrava els 125 anys, abandona el Vall sota un mar d'aplaudiments

Aida Morales
31 de maig del 2015
Actualitzat el 01 de juny a la 13:35h
La Guita Xica fa acte de presència als Quatre Fuets
La Guita Xica fa acte de presència als Quatre Fuets | Pere Gendrau

La Guita Xica fa acte de presència als Quatre Fuets Foto: Pere Gendrau


Berga ha viscut aquest diumenge abans de Patum, uns Quatre Fuets que es recordaran per sempre. Aprofitant l'aniversari dels 125 anys de la Guita Xica, aquesta comparsa ha volgut sorprendre tothom fent acte de presència i un salt al començament del Vall, just després que les Maces realitzessin, com és tradicional, la provatura dels fuets que s'utilitzaran a partir d'aquest dimecres, quan comenci la festa berguedana 

Sorpresa, expectatives i molta il·lusió, en uns Quatre Fuets que han resultat inèdits i on s'ha pogut palpar l'emoció de la comparsa centenària a la que, fins i tot, se li ha cantat una cançó d'aniversari. Al passeig de la Indústria, però, la Guita Boja hi ha arribat després de deixar-se veure per l'eix comercial del carrer major. Un emotiu dinar de celebració ha estat la prèvia i, a partir de les 19.00 hores, s'han pogut saltar Tirabols a la plaça de Sant Joan i de Sant Pere. 

 

Quatre Fuets Foto: Pere Gendrau

Segons ha explicat a NacióBerguedà el cap de colla de la Guita Xica, Roger Martínez, la presència de la Guita als Quatre Fuets ha volgut recrear la “sorpresa” que aquesta mateixa comparsa va donar a tothom fa 125 anys, quan se la va veure per primera vegada a la plaça de Sant Pere. Una celebració “alternativa”, que se suma a les sorpreses que s'esperen durant aquesta propera Patum, i que es pot realitzar amb orgull, després de la feina feta per tantes generacions. Per aquest darrer motiu, ha remarcat el cap de colla, també s'ha volgut realitzar un dinar multitudinari al pavelló de Berga, així com els Tirabols de la tarda. “La intenció és que la gent participi i pugui provar la comparsa”, ha declarat, tot i que ha continuat: “Però sobretot, per aquella gent gran que ja no pot saltar normalment, i perquè ho pugui fer”. 

De fet, Martínez ha celebrat que s'hagin aplegat 270 persones al dinar i, segons ha dit, que el 70 o 80% de les persones que els han precedit a la colla hi hagin pogut assistir. De la mateixa manera, ha remarcat el protagonisme de la Guita als Quatre Fuets, afirmant que, aquesta ocasió, ha sigut “històrica”. 

Tocades les 20.00 hores, el Tabal ha sortit puntual de la plaça de Sant Pere i s'ha dirigit cap a l'inici del passeig de la Indústria. Abans de començar, però, el vestidor de Plens i encarregat de les Maces, Marc Vallejo, ha recollit els fuets que s'utilitzaran en aquesta propera Patum de la mà de l'encara regidor de Patum, Àngel Guiu. 

 

La Guita Xica pujant cap a la plaça de Sant Joan Foto: Pere Gendrau

Durant els salts, un de normal i l'altre d'infantil, els fuets han petat sense problemes sobre quatre Maces de les antigues. Aquestes, no surten durant els passacarrers, quan prenen protagonisme les noves, i totes es troben a Patum de Lluïment dijous i diumenge. Vallejo ha confirmat en declaracions a aquest diari que, en conjunt, els fuets han petat bé, malgrat que algun s'ha vist afectat per la humitat. No obstant això, ha assegurat que les impressions "són bones” i s'espera “una molt bona Patum”. Respecte del protagonisme de la Guita Xica durant els Quatre Fuets, ha afirmat que ho veu molt bé: “Ens agrada molt que puguin celebrar les seves festes i que nosaltres poguem ser amb ells”. 

Després del pas de la Guita, que ha acabat inundant d'aplaudiments el Vall, el Tabal ha tornat a pujar cap a la plaça de Sant Pere on, a l'alçada de la plaça Doctor Saló, s'ha creuat amb el Tabal de la Patum Infantil, que ha baixat cap al passeig acompanyat per Maces i Angelets. En aquests salts, en comptes de quatre fuets, n'hi ha vuit, i a diferència dels Quatre Fuets dels grans, dos Angelets han pres el protagonisme. 

Dinar "històric"

Segurament, mai s'havien aplegat tants guitaires, seguidors i amants de la Guita Xica, com al dinar que la comparsa ha volgut organitzar per celebrar els seus 125 anys. Un riu de samarretes verdes que, durant més de tres hores, han compartit experiències, històries i il·lusions. Presidint la taula, però, la Guita Boja ho observava tot. 

Abans de començar, la historiadora Dolors Santandreu ha repassat la història d'aquesta comparsa, que segurament és més antiga del que sembla, així com alguns dels seus moments històrics més rellevants fins a l'actualitat. Després, la Guita ha estat l'escenari de diverses fotografies, que han acabat amb una gran imatge de família. En el seu conjunt, més de 200 persones que han deixat constància d'un moment "històric".
 

GALERIA DE FOTOS de la celebració dels 125 anys de la Guita Xica i els Quatre Fuets

 

Dinar de la celebració dels 125 anys de la Guita Xica Foto: Pere Gendrau

 

Encesa dels Quatre Fuets Foto: Pere Gendrau

Arxivat a