Avià inaugura la depuradora 20 anys després de l'inici del projecte

La construcció de la planta va quedar aturada entre el 2011 i el 2017 arran d'una crisi que va afectar l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ens que finançava el projecte

Joan Obiols
04 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:54h
Depuradora d'Avià
Depuradora d'Avià | Joan Obiols
Ara sí, Avià ja compta amb una depuradora d'aigües residuals i deixa de ser l'únic municipi català de més de 2.000 habitants sense aquesta infraestructura. L'alcaldessa Patrocini Canal, el president de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, i diverses autoritats han presentat aquest divendres al matí en roda de premsa la nova planta situada al sud del nucli de Graugés. D'aquesta manera s'ha posat punt i final a un projecte que es va iniciar ara fa 20 anys, el 2002, i que ha comptat amb nombrosos endarreriments.

L'actuació ha suposat una inversió de 2,7 milions d'euros de l'ACA que ha consistit en la construcció d'una depuradora de tipus biològic, amb capacitat per sanejar 600 m3/dia, equivalent a una població de 2.800 habitants, i amb una infraestructura de 6,5 quilòmetres de col·lectors i tres estacions de bombament. La planta tindrà la funció de recollir i tractar les aigües residuals generades en els nuclis d'Avià, el barri de la Creu, el Molí del Castell i Graugés. També farà possible la millora mediambiental de la Font Calda, la Rasa de Sobrestrada i la riera de Coforb (conca del riu Llobregat).

"Avui és un dia important per Avià, el Berguedà i la Catalunya Central", ha celebrat la delegada Rosa Vestit, qui ha defensat que posar en funcionament la depuradora és "un pas que millora un servei bàsic i públic com és l'aigua". La delegada també ha reivindicat que cal fer-ne un bon ús: "És important ser conscients que no és infinita, i que potabilitzar-la i depurar-la té un cost", ha dit. Només així, defensa Vestit, "actuarem decididament per no malbaratar-la".

"Revertir els mecanismes burocràtics"
Per l'alcaldessa Patrocini Canal la finalització de la planta "és un fet molt important per Avià". La dirigent ha centrat gran part del seu discurs en denunciar la lentitud de les administracions: "Hem anat tard, ha sigut un patiment per part de totes les persones implicades". Segons Canal, el consistori avianès ha estat "víctima d'una burocràcia molt farragosa" i ha demanat revertir els mecanismes que endarrereixen "obres tan importants com aquesta". L'alcaldessa ha emplaçat tothom amb responsabilitats institucionals a "canviar aquesta situació". "Els veïns d'Avià no han entès que ha passat i no entenen que un projecte iniciat el 2002 finalitzi ara. La gent del carrer vol veure eficàcia i que la política faci els seus deures", ha sentenciat.
 

Patrocini Canal, Samuel Reyes i Rosa Vestit a la inauguració de la depuradora d'Avià Foto: Joan Obiols


Per la seva banda, Samuel Reyes, que abans de ser director de l'agència havia estat l'interlocutor amb el consistori avianès, ha celebrat amb "molta alegria" la finalització de la planta i s'ha excusat per l'endarreriment: "Insisteixo en l'agraïment per l'esforç i la paciènia dels veïns, l'Ajuntament d'Avià i l'empresa constructora", ha expressat Reyes. L'objectiu de l'ACA és dotar la comarca "amb els mateixos serveis que l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta de Catalunya", per això, ha indicat que es contemplen noves actuaciones a mitjà termini per a garantir el manteniment i la millora de l'estat l'estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies de la zona.

16 depuradores al Berguedà (de moment)
Amb aquesta planta, la comarca ja compta amb 16 depuradores que sanegen les aigües residuals generades pel 90,6% dels berguedans. I s'espera que en els propers 12 anys la cobertura sigui gairebé del 100%. Així ho contempla el tercer cicle de planificació i el Programa de sanejament en alta de Catalunya de l'ACA, que preveu fins a 18 actuacions de sanejament a la comarca. Per ara, ja hi ha quatre operacions en curs: Gironella, Olvan, Puig-reig i Vilada. Per a dur-ho a terme, l'ACA compta amb un pressupost de 1.200 milions d'euros pels pròxims 12 anys (2022-2033).

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha explicat que des de l'administració "es continua impulsant i apostant per les properes actuacions" amb l'objectiu que a mitjà termini el sanejament arribi pràcticament al 100% de la població del Berguedà.