L'Ajuntament de Berga consulta la ciutadania per a modificar l'impost de plusvàlua

Els veïns majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre poden participar-hi fins al 16 de febrer

Redacció
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:19h
L'Ajuntament de Berga modificarà l'impost de plusvàlua
L'Ajuntament de Berga modificarà l'impost de plusvàlua | Ajuntament de Berga
L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa una consulta oberta a la ciutadania sobre la
modificació de l’ordenança reguladora de l’impost de plusvàlua, és a dir, l’impost referent a l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU).

La proposta per modificar l’ordenança sorgeix de la necessitat d’adaptar-la a la normativa vigent arran de la sentència emesa pel Tribunal Constitucional el passat mes d’octubre,
que invalida la manera com es calcula l'impost que cobren els ajuntaments en les vendes, donacions o herències d’immobles.

En aquest sentit, el consistori ha obert un període de consulta pública perquè els veïns i veïnes majors de 16 anys i les entitats puguin realitzar aportacions sobre la proposta de modificació de l’ordenança esmentada.

Sobre la taula hi ha dues propostes per calcular l'impost, per una banda, es proposa la fórmula "objectiva", que calcula l'import mitjançant el valor cadastral en el moment del traspàs, multiplicant-lo pels coeficients que aprovin els ajuntaments -en el cas de Berga s’ha optat per aprovar els mateixos coeficients establerts anteriorment- i que s'apliquen en funció del nombre d’anys transcorreguts des de l’adquisició de l’immoble. També, serien actualitzats anualment.

Per altra banda, hi ha la fórmula "real", que es calcula aplicant el percentatge que suposa el terreny sobre el valor cadastral total, al benefici obtingut.

Obert el període fins al 16 de febrer
Cada persona podrà escollir lliurement quina fórmula decideix aplicar. Segons l'Ajuntament, no hi haurà subjecció a l'impost en aquells casos en què s’acrediti que no s’hagi produït un increment real de valor. No obstant això, l’administració tributària competent tindrà la potestat de comprovar aquests càlculs per evitar errors o fraus. Per últim, passaran a gravar les plusvàlues generades en menys d’un any.

A la consulta poden participar-hi els veïns majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga. Es poden fer aportacions des d'aquest dimecres 2 de febrer fins al dimecres 16 de febrer, ambdues dates incloses, a través d'aquest apartat web.