El recapte per a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics permet millorar-ne les instal·lacions i comprar material

Un any després, l'entitat exposa en què s'ha invertit els 21.000 euros reunits durant la jornada solidària impulsada per l'associació i Televisió del Berguedà

Joan Obiols
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 22:07h
Valoració de la campanya solidaria del 14M per a l'Associació pro disminuïts psíquics del Berguedà
Valoració de la campanya solidaria del 14M per a l'Associació pro disminuïts psíquics del Berguedà | Joan Obiols
Gairebé un any després de lajornada solidària del 14M, l'Associació Pro DisminuïtsPsíquics del Berguedà i Televisió del Berguedà s'han tornat a reunir per a presentar les inversions que s'han fet amb els 21.019 euros que es van recaptar durant les accions solidàries del 14 de març, que tenien l'objectiu de reunir fons per a la modernització i l'actualització de les instal·lacions i dels serveis de l'entitat, alhora que es donava a conèixer la realitat de les famílies i la dedicació i professionalitat dels educadors. 

La jornada solidària es va emetre en directe per Televisió del Berguedà amb un programa especial de dues hores que va tancar amb un recapte de més de 15.000 euros. En les setmanes posteriors, la xifra es va enfilar fins als 21.000 euros. En total, es van organitzar 7 propostes solidàries: la subhasta artística, el concert simfònic del Conservatori de Música dels Pirineus, les caminades solidàries, l'exposició i venda de dibuixos dels nois i noies de l'associació, dues campanyes comercials "el canvi ajuda" i "rebost solidari", i els dolços solidaris. 

El periodista i presentador de Televisió del Berguedà Èric Calderer, ha qualificat d'èxit el desenvolupament d'aquella jornada: "Es va aconseguir l'objectiu, tothom en va parlar molt en les setmanes posteriors a l'emissió del programa". Les xifres d'audiència també ho constaten, fins a 32.000 espectadors van seguir l'emissió en directe que va comptar amb entrevistes, la subhasta i diferents actuacions culturals. Calderer ha volgut traslladar l'agraïment a l'entitat "per confiar" amb la televisió: "Va ser un honor", ha conclòs. 

Per la seva banda, la directora de l'Associació Pro Disminuïts, Cecília Camprubí, ha mostrat l'agraïment a TV del Berguedà "per obrir-los una finestra d'oportunitat i donar a conèixer l'entitat". La presidenta s'ha mostrat "molt satisfeta" amb la millora de l'estada dels alumnes, que ara gaudeixen de noves infraestructures i material. "Hi ha hagut un abans i un després del 14M", ha assenyalat Camprubí.

La gerent de l'entitat, Ester Comellas, ha presentat detalladament les inversions que s'han fet en el darrer any. En total, les millores han suposat una inversió de 41.000 euros, 21.000 dels quals procedeixen del recapte i, la resta, de donacions de particulars i subvencions de la Generalitat. Per una banda, s'han fet millores al Taller Coloma: la construcció d'un lavabo, d'una aula i la compra de butaques i sofàs que s'adapten millor a l'esquena.

També s'han canviat les persianes trencades de l'escola de la Llar, que impedien l'entrada de llum natural a les aules. I s’han col·locat reixes a les portes de les aules. Als dos pisos de l'entitat, disposen d'un nou forn i una assecadora i s'han pintat les parets amb l'ajuda d'un grup de voluntaris. Al Centre de Desenvolupament Infantil, s'han canviat les cadires i s'ha dotat d'una escala de valoració que permet analitzar el nivell d'evolució cognitiva, de motriu i llenguatge dels alumnes. D'aquesta manera, es podrà verificar si el tractament evoluciona correctament i fer canvis si és necessari, ha explicat Comellas.

Per últim, la dissenyadora i col·laboradora Erminia Altarriba, ha remarcat la importància d'implicar els veïns de la comarca amb les entitats socials: "És cabdal perquè millorin", ha assenyalat. La voluntat de l'entitat és que el 14M es converteixi en un projecte de futur, de manera que cada any es faci un recapte per a una entitat diferent del Berguedà. La idea, ja l'han traslladat al Consell Comarcal i a la consellera de Serveis Socials, Violant Cervera. "Les administracions públiques han de ser-hi, però els particulars i la gent que ens estimem el Berguedà podem aconseguir millores que no s'hi arribarien només amb l'esforç públic", ha defensat Altarriba. 
50 anys d'història
L'Associació Pro Disminuïts del Berguedà és una entitat que promou i impulsa la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones del Berguedà amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental, dificultats en el desenvolupament o risc de patir-lo. Treballa a través de diferents àmbits i espais, entre els quals hi ha l'Escola d'Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt, el Centre Especial de Treball Taller Coloma o el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Berguedà, entre altres.

Va néixer el 1972 a través de voluntaris que van iniciar l’escola Santa Maria de Queralt, coneguda com "la Llar". L'any 1975 es va constituir l’Associació i l’any 2011 va ser declarada d’utilitat pública. En l’assemblea de socis del 16 de juliol de 2020, es va acordar que els serveis fossin gestionats per una Fundació i es van cedir les activitats a la Fundació Privada Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà.