Unes 250 persones tallen la C-16 a Berga contra els Jocs Olímpics d'Hivern

La protesta ha durat dues hores i ha provocat fins a 15 quilòmetres de cua

Joan Obiols
30 de gener del 2022
Actualitzat el 31 de gener a les 11:31h
La manifestació contra els JJOO d'Hivern a Berga talla la C-16
La manifestació contra els JJOO d'Hivern a Berga talla la C-16 | Joan Obiols
Unes 250 persones convocades per la plataforma Stop JJOO han tallat, aquest diumenge a la tarda, la C-16 a l'alçada de Berga per exigir al Govern de la Generalitat l’aturada de la candidatura Pirineus-Barcelona pels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 i que s’inclogui el Berguedà en la consulta vinculant sobre el projecte.

El tall a la C-16 s’ha iniciat a les sis de la tarda a la Plaça Gernika, a l’entrada centre de la ciutat, on diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra esperaven l’inici de la marxa per a desviar el trànsit a la C-26 direcció l’Espunyola i, després, dirigir-los cap a Casserres, de manera que els conductors es poguessin reincorporar a la C-16 i esquivar la protesta.

Els manifestants han marxat fins a l’entrada sud amb una pancarta amb el lema "Prou especulació als Pirineus! Stop JJOO", allà han mantingut el tall durant gairebé dues hores, fins a les vuit del vespre, el què ha permès reobrir la via a nord i sud a les 20.24 hores, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Al Ripollès, que també exigeix formar part de la consulta, s'ha fet una acció simultània a la C-17, al sud de Ripoll.

Des de la Plataforma Stop Jocs Olímpics han valorat molt positivament la manifestació i han anunciat una onada de mobilitzacions "fins a la celebració del referèndum". Bernat Lavaquiol, portaveu de Stop JJOO, ha denunciat que la celebració d'uns Jocs al Pirineu encamina el territori a "un model de monocultiu turístic que precaritza la vida de la seva gent". En aquest sentit, ha emplaçat el president Pere Aragonès i la consellera Laura Vilagrà a "escoltar la gent", segons l'activista, el Berguedà i el Ripollès han estat silenciats perquè "són els més crítics amb el projecte" i confia que "la pressió popular aturarà" els Jocs Olímpics. 

Per la seva part, Anna Querol, membre del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, també ha criticat que no s'hagi tingut en compte les comarques prepirinenques que "patirien les conseqüències dels Jocs". Querol ha denunciat la "desinformació" que hi ha darrere del projecte perquè encara no s'ha presentat al territori i ha qualificat "d'inútil" fer una votació "quan no s'ha explicat que es vol fer".
 

Tall a l'entrada sud de Berga contra la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern Foto: Joan Obiols


Malestar al Berguedà
El tall es produeix deu dies després de l'anunci del Govern que el referèndum vinculant es faria exclusivament entre els veïns de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. Una decisió que no ha estat gens ben rebuda al Berguedà. En la darrera setmana, diverses veus polítiques de la comarca s'han mostrat sorpreses per la decisió. Josep Lara, president del Consell Comarcal, ha reclamat a la Generalitat incloure el Berguedà dins la consulta. 

Per la seva banda, Ivan Sànchez, alcalde de Berga, ja ha anunciat que celebraria una votació a la ciutat sobre aquesta qüestió. Aquesta tarda, el mateix Sànchez, acompanyat de regidors i de la diputada de la CUP al Parlament Dolors Sabater, ha participat del tall. L'alcalde ha demanat "tenir més informació sobre el projecte" i ha lamentat que els Jocs siguin una condició per a invertir en infraestructures al Berguedà. A més, ha explicat que el Consell Comarcal celebrarà una junta d'alcaldes per a trobar un mecanisme perquè tots els berguedans puguin dir la seva sobre el projecte olímpic.
Col·lapse a Berga i Ripoll
El Servei de Trànsit ha informat sobre cues de 15 quilòmetres a la C-16 fins a Berga i de 16 quilòmetres de retencions a la C-17/N-260 fins a Ripoll. Els talls s’han produït en dues vies que són els principals punts de connexió entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Pirineu. Com a conseqüència, els divendres a la tarda direcció nord i els diumenges a la tarda direcció sud, es produeixen retencions molt importants pel gran nombre de vehicles que pugen i baixen de la Cerdanya.
Arxivat a