Berga cedeix una carota de ple de La Patum per una mostra fotogràfica al Museu d’Història de Catalunya

Es tracta d'una exposició sobre la nissaga familiar dels Català amb imatges de moviments i corrents artístics i culturals catalans del segle XX

Redacció
28 de gener del 2022
Actualitzat a les 15:26h
La carota d'un ple de la Patum en una exposició fotogràfica al Museu d'Història de Catalunya
La carota d'un ple de la Patum en una exposició fotogràfica al Museu d'Història de Catalunya | MHC (Pepo Segura)
El Museu Comarcal de Berga ha col·laborat amb el Museu d’Història de Catalunya mitjançant la cessió temporal d'una carota de ple de La Patum per a l'exposició "Els Català, fotògrafs d’un segle", dedicada a les imatges capturades per la nissaga familiar formada per Pere Català i Pic i els seus fills, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca. Una part de l'exposició mostra fotografies de la festa de La Patum.

Les imatges capturades per la família no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història i la cultura catalanes. Maria Àurea Català i Roca també va participar, com a retocadora de les imatges, en l’aventura fotogràfica al costat del seu pare i germans. La mostra es podrà veure fins al 25 de setembre de 2022 al Museu d’Història de Catalunya, organisme que ha impulsat l’exposició juntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i la col·laboració de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
Carota de ple
L’exposició que acull el Museu d’Història de Catalunya compta amb diferents peces que acompanyen les fotografies i una d’aquestes peces és una carota de ple de La Patum que data aproximadament de 1930 i que va ser utilitzada en les festes del Corpus berguedà fins als anys 1960. Es tracta d’una peça que va ser donada per l’exalcalde, Agustí Ferrer i Gasol, al Museu Comarcal de Berga. La carota està construïda amb guix i roba, pintada de color verd i vermell i incorpora quatre banyes de ferro per col·locar-hi els fuets i roba de pell enganxada a la part inferior.
El vincle patumaire
Pere Català i Roca va ser un estudiós del folklore i el patrimoni català i va centrar una part de la seva producció fotogràfica en la conservació del patrimoni material i immaterial dels Països Catalans. El fotògraf va capturar imatges de castells catalans o de festes i tradicions populars que posteriorment han esdevingut Patrimoni de la Humanitat com els castells, el Misteri d’Elx o La Patum de Berga, entre d’altres. 
Arxivat a