L'ACEB insta el Govern a prioritzar el polígon d'Olvan i millorar les infraestructures de la comarca

Una comitiva de l'associació d'empresaris es reuneix amb la consellera de Presidència del Govern, Laura Vilagrà, per traslladar-li les demandes econòmiques per a posicionar el Berguedà en el mapa

Redacció
28 de gener del 2022
Actualitzat a les 8:47h
Representants de l'ACEB reunits amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà
Representants de l'ACEB reunits amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà | ACEB
Una comitiva de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), encapçalada pel seu president, Josep Maria Serrarols, s’ha reunit aquest dijous, a petició de la patronal berguedana, amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per instar el Govern a prioritzar en la seva agenda la carpeta del polígon d'Olvan i la millora de les infraestructures a la comarca, com l'execució de les obres de la variant de Sagàs i les millores en vies com la C-16 entre Berga i el Túnel del Cadí i la C-26, que connecta Solsona, Berga i Ripoll.

Sobre la taula, la patronal també ha destacat "la importància" de promoure una estació de tren per a passatgers a la zona de les mines de Sallent, amb el fi de facilitar les connexions del Berguedà amb l'Àrea Metropolitana i la resta de la xarxa ferroviària. A banda, també ha repassat les qüestions recollides en el document VisióACEB que els mateixos empresaris van elaborar fa més d'un any i van presentar davant totes les administracions. 

També s'ha parlat de la Firhàbitat, la fira de bioconstrucció i eficiència energètica que va celebrar la primera edició el passat estiu a Avià amb un èxit rotund i que ja té nova data per aquest 2022: el 3, 4 i 5 de juny. En aquest sentit, l'ACEB ha traslladat a la consellera la necessitat d'impulsar activitats, formació i divulgació durant tot l'any més enllà dels dies de la mostra: "Ens cal el suport del Govern per consolidar aquesta fira de gran transcendència pel sector, pel Berguedà i pionera a Catalunya", ha defensat la patronal. 
Malestar i disgust amb el Govern
En el decurs de la reunió, els membres de la junta de l'ACEB han expressat i lamentat "la falta d’empatia" del Govern cap al Berguedà pel que fa a les inversions. El pressupost de la Generalitat pel 2022 només preveu una partida de 6,2 milions d'euros per la comarca. D'aquesta xifra, gairebé 4 milions d'euros van dirigits a l'hospital Sant Bernabé i a la millora dels desguassos de fons de la presa de la Baells.
 
Per la seva banda, els empresaris també han traslladat a Vilagrà "el disgust" a escala comarcal per la decisió del Govern d'excloure el Berguedà de la consulta vinculant sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030. També ha incidit en la necessitat de conèixer el projecte olímpic amb el màxim detall per a poder-lo votar.

La patronal berguedana ha estat el primer col·lectiu de la comarca que s'ha reunit amb un representant de la Generalitat després de l'anunci sobre el referèndum. Durant la darrera setmana, els principals representants polítics de la comarca també han mostrat el seu desacord en la decisió de l'executiu català de no incloure el Berguedà en la votació. 

A la trobada també hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit; la directora dels Serveis Territorials d’Empresa de la Catalunya Central, Teresa Clotet; i el responsable de presidència a la Catalunya Central, Ferran Martínez. Per la banda de l'ACEB, membres de la junta formada per Xavier Gual, Maria Costa, Albert Vilardaga i Josep Gonzàlez