Els alcaldes del Berguedà debatran la idoneïtat dels JJOO d'Hivern 2030

La possibilitat de celebrar una consulta a escala comarcal genera debat i opinions creuades entre els diferents representants del Consell, els quals s'emplacen a trobar una via que doni veu a la comarca

Joan Obiols
27 de gener del 2022
Actualitzat el 28 de gener a les 10:04h
El primer ple del Consell Comarcal de Berguedà del 2022 s'ha celebrat en format online
El primer ple del Consell Comarcal de Berguedà del 2022 s'ha celebrat en format online | CCB

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, s'ha compromès a sotmetre a debat d'un consell d'alcaldes la idoneïtat de fer els JJOO d'Hivern 2030. Així ho ha anunciat després que el conseller Ivan Sànchez de la CUP demanés a l'administració comarcal treballar perquè el Berguedà pugui dir la seva sobre la candidatura olímpica.

En una primera intervenció, Sànchez ha posat sobre la taula la possibilitat de realitzar una consulta a escala comarcal: "Jo ja he fet públic que la gent de Berga podrà votar, però és un tema que afecta qualsevol persona que viu al Berguedà". En la rèplica, Lara ha refredat la possibilitat al·legant que no s'ha fet públic el contingut del projecte olímpic: "Abans de votar hem de saber què volen fer. En la reunió que vam tenir amb la consellera Laura Vilagrà ja vaig traslladar-li la necessitat de tenir més informació sobre el projecte. Fer una consulta sense saber el que es vota és una mica ridícul".

Des de la CUP han defensat que "estan a favor de conèixer el projecte abans de votar" però alerten que la Generalitat "és qui s'ha despenjat en convocar una consulta abans de presentar la proposta". En un escenari com aquest, indica Sànchez, "el Berguedà té el mateix dret a votar que els altres territoris tinguem o no el projecte sobre la taula". De fet, el president del Consell ha posat de manifest que l'anunci del Govern de deixar fora el Berguedà de la consulta vinculant ha estat rebut amb "sorpresa".

De totes maneres, Lara ha volgut deixar clara la seva posició sobre la veu que ha de tenir la comarca, i ho ha fet sense esmentar la possibilitat de celebrar un referèndum: "També té coses a dir perquè ens veurem afectats, per proximitat i infraestructures de pas". En aquest sentit, el president ha defensat que els Jocs poden ser "una bona oportunitat" per a desenvolupar infraestructures al territori: "Seria l'excusa per fer el projecte de la C-16, la millora de l'accés a Coll de Pal o dels edifcis de serveis". Per això, vol trobar-se amb els alcaldes del territori juntament amb un representant del Govern per parlar "de projectes i d'infraestructures concretes".

Per la seva banda, el conseller d'Esports, Abel García, s'ha sumat en la línia del president del Consell: "Els Jocs poden ser l'excusa final que desencalli temes com la C-16, les millores del transport ferroviari per a connectar la Cerdanya amb l'Àrea Metropolitana i desenvolupar aquells grans canvis que no s'acaben de produir". Pel que fa a la participació del Berguedà en el projecte, García ha anat més enllà que Lara i Sànchez, i ha defensat que la comarca tingui veu fins i tot en la redacció del projecte: "Volem ser-hi i volem dir la nostra", ha sentenciat.

Per últim, Sànchez ha considerat que és un "xantatge" haver d'esperar uns Jocs Olímpics per a millorar les infraestructures: "Diu molt poc del país", ha lamentat. Segons el cupaire, "cal prendre la iniciativa i posicionar-se sobre quin model ens mereixem com a comarca".

De tot plegat es parlarà en el consell d'alcaldes que el president Lara s'ha compromès a convocar pròximament. Al final, tot ha estat una exposició d'opinions personals, ha reconegut Lara. Serà d'aquesta trobada entre els màxims representants de la comarca d'on sortirà la posició institucional del Berguedà sobre els Jocs d'Hivern.