Berga homenatja Josep Maria Isanta

Més d'un centenar de persones s'apleguen a l'avinguda del Canal Industrial per recordar el tràgic assassinat i inaugurar un bust en record seu

Aida Morales
30 de maig del 2015
Actualitzat el 31 de maig a les 17:49h
La família de Josep Maria Isanta a l'acte d'homenatge del seu fill
La família de Josep Maria Isanta a l'acte d'homenatge del seu fill | Aida Morales

La família de Josep Maria Isanta destapa el bust en homenatge a ell Foto: Aida Morales


Després de 10 anys del tràgic assassinat de Josep Maria Isanta, un dissabte de Patum d'un 28 de maig, Berga ha volgut homenatjar la seva figura, i recordar la lliçó de mort, però també de vida, que el jove berguedà de 22 anys ha donat a tantes generacions des de llavors ençà. Un missatge de convivència, de respecte, de pau i de llibertat. Un missatge, segons la Plataforma per la Convivència al Berguedà, que ha fet millorar la societat berguedana. 

“Avui, exactament fa 10 anys, que aquí on ens trobem va passar aquest lamentable fet”, ha declarat Josep Sensada, portaveu de la Plafatorma, davant de més d'un centenar de persones que, des de les 18.00 hores, s'han anat aplegant a la rotonda de l'avinguda del Canal Industrial. Entre ells, s'han trobat amics, coneguts i familiars d'Isanta, tot i que també persones que, malgrat no haver-lo conegut, van viure intensament la seva mort, i van plorar-ne un amarg dol.

 

Marc Travé a l'acte d'homenatge a Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

L'acte d'homenatge ha començat amb la cançó que Marc Travé va dedicar-li després del crim. Una melodia, segons ha dit, que hagués preferit no haver hagut d'escriure mai, i que ha copsat bona part dels sentiments de la gent que més l'estimava. A continuació, Sensada ha recordat l'empenta que el Pep, com molts l'anomenaven, segueix donant "des d'allà on sigui" per construir una ciutat millor. Entre aquests, ha destacat la marató esportiva o el recital poètic: “Jo sé que el Pep n'estarà orgullós; i no només dels seus pares, sinó de tota aquesta societat berguedana que hem arribat fins aquí, i que hem aconseguit tantes coses”. 

En aquesta línia, ha volgut donar les gràcies al pare i a la mare d'Isanta per la seva "tenacitat" i suport, i perquè, segons ha assegurat, “des del primer dia” han encoratjat i donat forces perquè se seguissin fent coses. De fet, ha estat el pare d'Isanta qui, durant anys, ha treballat en el bust del seu fill. Un monument que, després de 10 anys, ha pogut veure la llum al lloc on tot va succeir, amb l'objectiu de recordar uns fets que, tal i com recull la placa, mai s'han de tornar a repetir. Acte seguit ha començat un emocionant recital poètic en què, després d'un primer poema del lluitador anarquista Miguel Hernández, la mare d'Isanta ha acabat d'omplir de sentiment.

 

Recital poètic a l'acte d'homenatge a Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

Aquest jove berguedà va morir el 28 de maig del 2005 a causa d'una agressió amb arma blanca durant les festes de Corpus. Arran d'això, els Mossos van detenir 18 joves relacionats amb l'agressió, alguns d'ells vinculats a la família dels Catoños, a qui l'Audiència de Barcelona va condemnar a penes d'entre 25 i 53 anys de presó, mentre que sis menors d'edat van ser enviats a centres d'internament amb penes d'entre tres i set anys. Aquest assassinat, a més, va ser especialment colpidor par la irregular actuació de la policia catalana durant l'agressió, motiu pel qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar el Departament d'Interior de la Generalitat a indemnitzar amb 110.475 euros la família de la víctima per errors en el dispositiu policial.
 

Marc Través a l'acte d'homenatge a Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

 

Pare i mare de Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

 

La mare de Josep Maria Isanta recitant un poema en record del seu fill Foto: Aida Morales

 

Acte d'homenatge a Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

 

Placa al bust d'homenatge a Josep Maria Isanta Foto: Aida Morales

Arxivat a