El Consell demanarà que els universitaris berguedans puguin optar a les ajudes per mobilitat

L'ens comarcal fa front comú amb les administracions del Ripollès i la Garrotxa que també han quedat fora d’aquestes subvencions

Redacció
24 de gener del 2022
Actualitzat a les 12:25h
Un bus del servei públic de transport de viatgers del Berguedà
Un bus del servei públic de transport de viatgers del Berguedà | Consell Comarcal del Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà demanarà a l’Agència de Gestió i Ajuts Universitaris i de Recerca (Agaur), la inclusió del Berguedà en els ajuts per a la mobilitat comarcal de les famílies residents. La proposta es portarà a votació en el ple de l'ens comarcal d'aquest dimecres, 26 de gener.

Els estudiants de la comarca que s'han de desplaçar a les diferents universitats de Catalunya, no disposen d'una línia d'ajuts per a la càrrega econòmica que suposa el trajecte diari o setmanal als centres educatius. Actualment, les ajudes només es destinen a les famílies de les comarques de l'Alt Pirineu i els municipis de la Vall d'Aran i el Solsonès.

Uns criteris que segons el president del Consell Comarcal, Josep Lara, suposen "un desavantatge per aquells que resideixen o volen residir a qualsevol dels municipis del Berguedà". El motiu principal pel qual el Berguedà no pot beneficiar-se dels ajuts és que "no consta com a comarca de muntanya i del Pirineu".

Segons Lara, les circumstàncies dels estudiants universitaris berguedans "són molt similars o pitjors que la resta de comarques que si formen part de les bases de la convocatòria". Considera que aquestes subvencions "ajudarien a garantir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats". En aquest sentit, "no ha de suposar un impediment per a la formació dels estudiants berguedans amb relació als que viuen a les comarques de l’Alt Pirineu".

A la proposta de l'executiu berguedà s'hi han afegit els consells comarcals del Ripollès i la Garrotxa, que també han quedat fora d'aquestes ajudes i tenen unes problemàtiques similars amb els estudiants universitaris del territori.

Facilitar els desplaçaments dels estudiants
Facilitar els desplaçaments en transports públics de la comunitat educativa de la comarca és un dels objectius que el Consell Comarcal té sobre la taula. El 2019 es va crear una nova línia de bus entre Berga i el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en període lectiu. També es van potenciar les comunicacions per poder accedir al centre universitari de Vic. D’aquesta manera, explica l'ens comarcal, s’intenta pal·liar el greuge que suposa per a la comarca no tenir un grau universitari.