L'exposició «Operació Aigua» acull 480 alumnes a Berga

La mostra vol conscienciar sobre l'efecte de les accions de la ciutadania en el medi ambient i l'escassetat de l'aigua

Joan Obiols
21 de gener del 2022
Actualitzat a les 17:13h
L'exposició a la Plaça sant Pere
L'exposició a la Plaça sant Pere | Joan Obiols
Fins a 480 alumnes de centres de primària i secundària de Berga visitaran fins al 30 de gener l'exposició "Operació Aigua" situada a la Plaça Sant Pere. La mostra, organitzada per l'Ajuntament de Berga i Agbar, la companyia gestora de l'aigua a la ciutat, té com a objectiu conscienciar sobre els bons usos de l'aigua i la importància de protegir el medi ambient.

Una ambientòloga d'Agbar, serà l'encarregada d'explicar als més joves com poden contribuir a cuidar l'aigua i el medi natural a casa i a l'escola. En aquesta línia, es detallen consells d'estalvi d'aigua i reflexions sobre la disponibilitat escassa d'aquest recurs i també es tracta com s'embruta l'aigua amb els residus que es llencen pel desguàs, quins usos té l'aigua actualment i com es contamina. Cada temàtica es detalla als 4 expositors situats a la plaça, que compten amb recursos visuals i escrits.

A banda, Agbar els lliura material explicatiu sobre el cicle de l'aigua a Berga perquè
l'alumnat aprengui d'on prové l'aigua que beuen, quines són les instal·lacions, on es guarda l'aigua potabilitzada, on va a parar l'aigua bruta i com és la xarxa que la transporta, entre altres punts. Al final de la sessió, es posa a prova l'alumnat a través d'un qüestionari.

Aquest divendres al matí, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, juntament amb la gerent d'Agbar, Esther Guirado, han visitat l'exposició i han ofert una roda de premsa als mitjans de comunicació. Els dos representants han coincidit amb la necessitat de conscienciar la població del malbaratament que es fa de l'aigua i de la necessitat de revertir aquesta situació.
 

Esther Guirado, gerenta d'Agbar, i Eloi Escútia, regidor de Medi Ambient, en la visita a l'exposició Foto: Joan Obiols



Eloi Escútia ha valorat positivament la visita dels estudiants a l'exposició "perquè són els usuaris que tindran més pes en el futur sobre l'aigua", en aquest sentit, ha desitjat que a partir d'ara "actuïn de manera més conscienciada en l'ús de l'aigua". També, ha posat de manifest la desigualtat existent al planeta sobre l'accés a aquest recurs, on cada dia moren milers de persones pels estralls que genera aquesta problemàtica.

Per la seva banda, Esther Guirado ha explicat que l'exposició a Berga forma part del pla d'acció de la companyia per sensibilitzar sobre la situació de gran escassetat que preveuen els experts per un futur immediat. L'avanç del canvi climàtic i el creixement de la població són els principals factors que augmentaran la necessitat d'aquest recurs arreu del món. L'exposició "Operació Aigua" va iniciar el recorregut per diferents poblacions de Catalunya el 2020.

Les escoles que ja han visitat l’exposició aquests darrers dies són l’Escola Xarxa, l’Escola Sant Joan, l’Escola La Valldan i l’Escola Vedruna. La setmana vinent serà el torn de l’Institut Serra Noet i altres grups de l’Escola Sant Joan.