Salut descarta ampliar els dos dies de metge a Vilada i Borredà

Els alcaldes reclamen el mateix servei que tenien el 2019, amb un metge els quatre dies i l'altre, un de guàrdia

Redacció
20 de gener del 2022
Actualitzat a les 11:16h
L'accés al consultori de Vilada
L'accés al consultori de Vilada | ACN
Aquesta setmana, els consultoris de Vilada i Borredà ja han obert cada dia. Fins fa uns mesos, només obrien tres dies a la setmana, amb un dia de metge, i el servei d'infermeria. Ara, han passat a obrir els cinc dies, amb el reforç d'una persona per a tasques administratives, però el metge només visita dos dies i durant tres hores. Una situació que genera malestar entre els veïns de les dues poblacions, que reclamen millores i canvis. Salut, de moment, descarta ampliar-ne el servei.

Els alcaldes reclamen el mateix model que tenien el 2019, amb un metge els quatre dies i l'altre, un de guàrdia. El departament de Salut tanca la porta a aquesta opció i ho atribueix a un canvi de model que giri entorn l'atenció del personal d'infermeria més especialitzat per atendre, sobretot, les malalties cròniques

Els consultoris mèdics de Vilada i Borredà atenen un miler de veïns de quatre poblacions. Una xifra que es pot multiplicar per sis en temporada alta, quan s'ocupen moltes cases de segona residència. Els alcaldes subratllen que, en aquestes poblacions, hi ha molts veïns d'edat avançada per a qui desplaçar-se fins a Berga, els és un "mal de cap".

En aquest sentit, asseguren que ja hi ha gent que ha marxat del poble "per la falta d'atenció mèdica". "Si ens creiem el missatge del repoblament i equilibri territorial, és necessari que treballem per tenir uns serveis adequats es visqui on es visqui", assegura l'alcalde de Vilada, Quim Espelt.
Volen el compromís de Salut per quan la pandèmia millori
Els alcaldes són conscients que la situació actual és "excepcional" per culpa de la pandèmia. "No volem fer demagògia", assegura Espelt, però demanen el compromís de Salut per ampliar el servei un cop la situació de la pandèmia millori.

Per això, han organitzat una recollida de signatures entre els veïns per a fer arribar la petició al departament. A Borredà, ja n'han recollit més de 400, pràcticament la totalitat dels veïns del poble (455) i, a Vilada, tot just han començat aquesta setmana. L'alcalde de Borredà, Jesús Solanella, no descarta engegar mobilitzacions si Salut no escolta las seva petició.
CatSalut no preveu recuperar el sistema del 2019
Des de CatSalut descarten ampliar els dies de metge als dos consultoris. "A dia d'avui no ho preveiem i en un futur serà fins i tot més complicat", ha afirmat a l'ACN la directora de sector del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès, Teresa Sabater, qui ha remarcat que falten metges i infermeres a tot Catalunya.

La responsable subratlla el compromís per mantenir una atenció sanitària de proximitat als pobles rurals, però des d'un altre model. "Abans hi havia un metge i una infermera, que només feia les cures i les punxades. Ara, les infermeres estudien més, s'especialitzen i estan molt preparades per als serveis d'atenció a la cronicitat", que són els més sol·licitats en pobles amb la majoria de població envellida.

Per Sabater, la fórmula escollida pels dos municipis del Berguedà "és l'adequada" i recorda que continuaran atenent-se les urgències. Aquest model és el que s'implantarà a molts altres punts de Catalunya, segons ha assegurat la directora. "És un model que tendirà a ser així a molts altres llocs, no només al Berguedà", ha conclòs.