Olvan repartirà 1.000 racions d'arròs aquest dijous durant la festa de Sant Sebastià

L'organització manté la suspensió del dinar a la plaça i les activitats de la tarda a l'ateneu del poble

Joan Obiols
19 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:00h
L'arrossada d'Olvan
L'arrossada d'Olvan | Cedida
Olvan tornarà a celebrar aquest dijous la tradicional festa de Sant Sebastià sota restriccions per la pandèmia. Enguany, recupera algunes activitats, però manté la suspensió del dinar conjunt a la plaça i les activitats de la tarda a l'ateneu. De totes maneres, l'organització preveu una gran afluència de visitants als actes del matí, especialment a l'arròs del dinar, on esperen repartir prop de 1.000 racions.

Com cada 20 de gener, el municipi honora Sant Sebastià, el patró que va alliberar de la pesta negra els veïns del poble durant l'edat mitjana, segons diu la llegenda. Després d'un any d'aturada per la Covid, la programació del matí es reprendrà. Així doncs, a les vuit, es donarà el tret de sortida amb la Santa missa i l'adoració de la relíquia del Sant Sebastià. Al migdia, a les dotze, es repetirà l'ofici religiós, seguit d'una solemne processó amb cantada dels Goigs i un concert amb la Coral Estel de Gironella.

A les dues de la tarda, a la plaça de Sant Sebastià, es desenvoluparà l'acte central de la festa: La tradicional arrossada, que enguany també elimina el dinar conjunt a la plaça i només serà de recollida. L'Ajuntament preveu entregar un miler de racions amb envasos biodegradables. A diferència de l'any passat, el dinar és obert a totes les persones del territori. En l'edició del 2021, l'àpat va quedar restringit per a les persones del municipi i es van repartir les racions porta per porta del poble.

L'edició del 2022 "és una versió entremig del que vam fer l'any passat i el que solia ser habitual abans de la pandèmia", explica l'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat. Es manté la reserva prèvia del dinar amb tiquets, a fi de saber la previsió de gent que hi haurà, fer l'entrega de l'àpat amb agilitat i evitar aglomeracions. Per dijous s'espera una bona afluència, però lluny encara de les xifres d'abans de la pandèmia, quan només amb el dinar, es repartien més de 2.000 racions, la meitat que enguany. 

Aquesta és una festa organitzada pel poble, per això, es fa un recapte entre els veïns que es destina a finançar el conjunt d'activitats de la festa. Enguany, s'ha aconseguit una xifra molt similar als 3.600 euros del 2021. Aquests ajuden a cobrir principalment els costos del dinar, que és gratuït per a tothom, tal com marca la tradició del "dinar dels pobres". L'Ajuntament també hi col·labora, però ho fa des d'un segon pla, assumint diferents tasques administratives, aportant recursos humans i materials i gestionant els contractes dels concerts.