La CUP rebutja la «mà estesa» d'ERC per formar govern conjunt a Berga

Altarriba assegura que Esquerra no donarà suport a CiU perquè la ciutadania ha demanat un “canvi”

Aida Morales
29 de maig del 2015
Actualitzat el 30 de maig a les 20:25h
La cap de llista d'ERC, Ermínia Altarriba, i Jaume Giménez
La cap de llista d'ERC, Ermínia Altarriba, i Jaume Giménez | Aida Morales

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) descarten definitivament formar un govern conjunt per portar el timó de la capital del Berguedà. Així ho ha anunciat aquest divendres a la tarda la cap de llista dels republicans, Ermínia Altarriba, que ha explicat que, després d'una reunió dijous amb la Candidatura d'Unitat Popular, aquesta va rebutjar la “mà estesa” d'ERC, ja que així ho havien decidit per assemblea. 

Una reunió, ha explicat Altarriba, que va ser “cordial i en positiu”, però que també va acabar ràpid, ja que la CUP tenia clar que, si governava, ho faria en minoria, malgrat la predisposició d'ERC de formar un govern “més estable”. De fet, aquesta era l'argumentació a través de la qual Esquerra proposava el pacte; aconseguir per a la ciutat un “govern més estable, amb més fortalesa” i que superés la meitat de vots aconseguits: “Creiem més legítim un govern de la suma del 35% dels vots de la CUP, junt amb el 14,8% d'ERC, dues formacions que aposten pel canvi a la ciutat, i que fan la suma del 50%”. 

Davant d'aquest fet, Esquerra ha assegurat que “respecta” la decisió de la CUP, tot i que no la comparteix, ja que creu que aquest partit ha fet “bandera” de la participació ciutadana durant tota la campanya, i aquesta “hauria de passar pels altres grups municipals”. 

 

Roda de premsa d'ERC a Berga per explicar el resultat de la reunió amb la CUP Foto: Aida Morales

Sobre la possibilitat de pactar amb Convergència i Unió (CiU), Altarriba ha volgut deixar clar que queda descartada. Segons ha destacat, les eleccions municipals van mostrar la voluntat de “canvi” de la majoria dels ciutadans i, per tant, “el que no pot ser”, ha dit, és “pactar amb el partit que sí que creiem que ha sigut derrotat”. 

No obstant això, ha admès que aquest dissabte s'ha emplaçat amb el cap de llista convergent, Antoni Biarnés, per explicar aquesta situació, així com per realitzar un “canvi d'impressions”, sense que d'aquesta trobada en pugui sortir cap possibilitat de pacte.

D'altra banda, sobre si hi ha hagut directrius a nivell nacional perquè CiU i ERC arribessin a alguna cord, la cap de llista dels republicans ho ha negat rotundament, afirmant que s'han respectat “totalment” les decisions locals.

La proposta a la CUP

Malgrat que la reunió amb la CUP no s'ha desenvolupat amb els termes que Esquerra hagués volgut, aquest partit sí que ha volgut deixar molt clares les prioritats de la seva proposta, en cas que hagués prosperat. En primer lloc, i si hi hagués hagut un pacte, el programa hagués estat “per sobre de tot”. A partir de llavors, s'hagués hagut de parlar del com, de les estratègies i propostes. Més endavant, del quan, amb les respectives planificacions. I finalment, de qui faria cada cosa, el repartiment de les regidories i les tinences d'alcaldia. 

“En cap cas es volia incidir en condicionar el govern”, ha avisat Altarriba que, per altra banda, ha assumit que ERC es quedarà a l'oposició, fent una tasca constructiva i propositiva, però també essent crítics i fiscalitzant.

Escenari gairebé tancat

Després d'aquesta decisió, la governabilitat de la CUP és gairebé segura. Per una banda, perquè no hi haurà cap majoria absoluta que decanti la balança municipal i, per l'altra, perquè tant el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) han declarat que consideren que ha de governar la llista més votada.

El 13 de juny es constituiran els ajuntaments, i tot indica que Montse Venturós serà la propera i primera alcaldessa de Berga. Sobre la possibilitat de donar suport a la investidura, ERC afirma que encara n'ha de parlar.
Arxivat a