La Colònia Vidal de Puig-reig recrea com eren les nits de Nadal en una colònia tèxtil del segle XX

La proposta «Nadal a colònia» s’ha pogut veure aquest cap de setmana amb actors del film «Terra de Telers»

Redacció
03 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:31h
Recreació de l'Escola de la Colònia Vidal
Recreació de l'Escola de la Colònia Vidal | ACN
El Museu de la Colònia Vidal ha organitzat per aquest cap de setmana, 1 i 2 de gener, una visita teatralitzada per recrear com eren les festes de Nadal en una colònia tèxtil a principis del segle XX. La proposta “Nadal a colònia” s'ha realitzat de la mà de l'equip del film Terra de Telers.

Els actors i actrius han representat, per exemple, com es feia cagar el tió, com era l'últim dia a l'escola, un àpat nadalenc amb torrons o la missa del gall. Fa dos anys que s'estava treballant amb aquesta proposta, però s'ha acabat endarrerint per la crisi sanitària, segons ha explicat el director del muntatge, Joan Frank Charansonnet. La idea, ha apuntat, és "transportar el públic cap a uns altres temps, fins a aquells Nadals perduts".

La iniciativa es desenvolupa per sis espais diferents de la colònia tèxtil de Cal Vidal de Puig-reig. El fil conductor de la història és la família Sorribes i el públic descobreix com es vivia la tarda i nit de Nadal en una colònia tèxtil a principis del segle XX. Charansonnet ha relatat que la decoració s'ha ideat de manera totalment artesanal i, fins i tot, s'ha recuperat un decorat històric dels Pastorets que s'havia fet servir a la mateixa colònia entre els anys quaranta i setanta. "Volíem recuperar la memòria històrica de com es vivia el Nadal", ha afegit el director.

En aquest sentit, entre les escenes que es poden veure al muntatge hi ha l'últim dia d'escola, una lectura de poesies de Nadal, un assaig dels Pastorets, l'àpat de la nit de Nadal amb el plat típic de bacallà amb arròs i escudella, o la missa del gall.

El director del Museu Colònia Vidal, Jordi Vidal, ha explicat que l'objectiu de l'equipament és anar oferint propostes diferents per ensenyar el patrimoni que gestiona el museu. "Ensenyem espais que normalment no es veuen durant les visites guiades que fem al llarg de l'any", ha relatat Vidal. A més, ha dit, "volem que la colònia es converteixi en un espai cultural on la gent pugui venir recurrentment tot i que ja hagi visitat les instal·lacions".

La Colònia Vidal és una de les colònies tèxtils que es van instal·lar al peu del riu Llobregat durant l'últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX per utilitzar la seva aigua com a fonts d'energia. Va ocupar el darrer espai que quedava lliure entre Navàs i Berga, la zona on es va crear la principal concentració de colònies d'Europa. El Museu de la Colònia Vidal va obrir portes l'any 1995 i proposa conèixer com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900.
 
Arxivat a