Josep Altarriba creu que l'«electoralisme» de CiU els ha donat la majoria absoluta a Puig-reig

El cap de llista de Junts x Puig-reig espera governar amb bona col·laboració i “sense recança” amb els membres de l'oposició

Aida Morales
29 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:56h
El nou alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba
El nou alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba | Pere Gendrau

El nou alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba Foto: Pere Gendrau


Josep Maria Altarriba és la persona que ha donat la volta a Puig-reig. Amb 56 anys i moltes ganes de canvi, ha debutat aconseguint una sòlida majoria absoluta de sis regidors liderant Junts x Puig-reig, una candidatura que treballa sota les sigles d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Així, i de manera totalment inesperada, ha donat un tomb a la política municipal, tot i que espera poder governar de manera tranquil·la i mitjançant pactes amb les altres formacions. De fet, es considera una persona de consens, vinculat al món associatiu i que farà bandera de la filosofia de Xirinacs. 

Josep, durant els darrers anys se l'ha pogut veure implicat en les consultes o dins l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ha estat això el que li ha despertat la inquietud política?

Jo diria que no. La inquietud política ja la tenia des de que era jovenet i cadellet. Va començar quan tenia 15 o 16 anys perquè tenia companys que eren més grans, i el detonant va ser la Marxa de la Llibertat. Les inquietuds polítiques, per tant, em venen més de jove. El que ha passat és que mai havia tingut una vinculació política directa amb cap partit, no sé per què, però sí pel que fa a activisme. 

Per tant, la seva vinculació a ERC és recent?

És des de l'estiu, que jo vaig decidir entomar el repte de presentar-me de cap de llista de la candidatura.

Havia pensat en algunes altres sigles? Per què ERC i no un altre partit?

Per qüestions d'afinitat personal. No és circumstancial perquè l'ideari polític potser és del que estem més a prop. En altres circumstàncies, potser hagués sigut un altre grup, no ho sé. Evidentment, som propers pel que fa a ideari i manera de fer. I una raó important també és la logística. 

Per tant, una combinació de diversos factors, no només per militància.

Aviam, jo no sóc militant d'Esquerra encara, però sóc proper. Era el pas lògic. 

Pel que sí que van apostat de manera aferrissada, és per constituir una candidatura renovada, amb molta gent nova.

Si, gent de diferents sensibilitats, polítiques i tot. A mi se m'havia proposat ser el cap de llista en altres eleccions municipals, però jo creia que la meva feina era una altra, estant a les AMPAs, a l'entitat solidària A+A... Sempre m'havia semblat que jo era més útil en aquests àmbits. Però a nivell personal i parlant egoistament, és un moment molt llaminer, estem vivint un moment de país molt important i un moment social també de canvi, i això em va fer pensar que potser valdria la pena. I com que se'm va dir que agafés el timó i que fes el que volgués amb la gent que volgués, vaig pensar, doncs sí. 

 
Això des del partit?

Sí, des del partit, d'aquí, però amb el vistiplau d'allà. Se'm va dir això i vaig pensar que potser valia la pena provar-ho. Perquè jo, aviam, sóc gra i bec d'una ideologia que parteix de Lluís Maria Xirinacs. Sempre ha costat molt aconseguir un tipus de gestió d'aquest tipus. 

Amb aquesta victòria, a més, els ve a sobre una altra responsabilitat, ja que són el municipi més gran de la comarca sota el govern d'ERC i amb majoria absoluta. Com ho entomaran a nivell local, però també, comarcal?

Doncs no ho sé, no t'ho puc dir perquè no n'hem parlat encara. Perquè no ens ho pensàvem. Ho hem de reflexionar i parlar amb la resta de la comarca. 

Perquè és lògic que tindran molt a dir en el projecte comarcal...

Jo suposo que sí, i entenc que ha de ser així, però sempre parlant amb els diferents responsables d'altres municipis. Perquè clar, jo sóc un nouvingut, per dir-ho d'alguna manera, i he de tenir la humilitat suficient per estar mig pas enrere. Fins ara hi ha hagut gent que ha tibat del carro d'ERC a la comarca, i crec que hem de ser prou humils per no prendre cap decisió de força. I el mateix al municipi, perquè tenim majoria absoluta, però hi ha cinc persones més triades per un pilot de gent, i que hi tenen molt a dir. 

Per què creuen que han obtingut la majoria absoluta? 

Primer per la crisi. Aquí a Puig-reig vam encadenar la crisi del textil amb el boom del totxo. Jo crec que hem encadenat dues crisis severes seguides i el poble està deprimit. I això no vol dir que la gent no s'estimi Puig-reig, eh. Al contrari. És un dels pobles amb més personalitat. 

Per tant, ganes de canvi?

Es portava una línia des de feia uns quants anys amb la mateixa gent, i les coses s'anaven enquistant sense fórmules imaginatives. I presentar una proposta amb gent nova i diferent ha fet que, potser, generéssim il·lusió. I ho hem sabut explicar, suposo, perquè el discurs ha sigut d'entusiasme i ganes. 

Creu que això ha estat el que ha fet caure CiU?

Jo crec que sí. La clau és aquesta, el fet de portar propostes noves i ben documentades, però sense fer volar coloms. Nosaltres no hem promès gairebé res, sinó que hem fet promeses de canvi de maneres de fer. 

 
La polèmica entorn de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) que hi va haver fa uns mesos al municipi pot haver afectat?

Potser si, però no et pensis. Hi va haver un problema seriós que entenem que no es va gestionar bé, però es fa difícil de dir perquè va esclatar de cop i potser l'actuació no va ser bona, però tampoc del tot dolenta. O sigui, no crec que aquest problema hagi afectat gaire, sinó que ho ha fet més l'actuació dels últims mesos. 

En quin sentit? 

En el sentit de fer moltes coses que no s'havien fet. Començar a arreglar coses, enviar cartes a la gent dient que estaven a disposició per parlar... En el sentit de començar a fer programes de benestar social a un mes d'eleccions...

Creu que l'electoralisme és el que ha afectat més a Convergència, per tant?

Jo crec que sí, que s'ha buscat clientelisme o electoralisme. No sé si és veritat o no, eh, jo no vull acusar de res ningú, però aquesta era la sensació que ha donat a molta gent; i aquest era el run run que se sentia. 

A favor seu, considera que l'auge nacional d'ERC ha tingut a veure? 

No en el cas concret d'aquí. Ha sigut una cosa més local. Estem en un moment de país important, però el grup de CiU i Ara Puig-reig també van signar el Compromís de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Per tant, érem tres grups perfectament identificables com a independentistes. Penso que han tingut més importància les circumstàncies locals. 

Quin serà el seu projecte immediat quan sigui investit com a alcalde?

El nostre projecte pivota al voltant de la participació ciutadana. Per tant, hem de crear eines perquè tothom pugui decidir moltes coses. Entenem que els diners que gestiona l'ajuntament no són de l'ajuntament, sinó de tots, i intentarem posar-hi les eines, ja que tenim les idees. 

Finalment, quina relació voldrà tenir amb l'oposició?

M'agradaria que fos bona. Jo, amb els membres de l'oposició que ara hi haurà, gairebé amb tots hi he tingut una relació cordial i, fins i tot, bona. Amb aquestes persones hi he col·laborat sempre que ha calgut, sense cap mena de recança, i vull intentar que això sigui així. Ja sé que el poble ens ha donat el mandat democràtic, però per poc que sigui possible, ha de ser consensuat amb la resta de persones. Tot s'ha de tenir en compte i tot s'ha de parlar; el que sigui. 
Arxivat a