El Consell invertirà 2,5 MEUR en projectes de turisme actiu i esportiu al voltant del riu Llobregat

Aquesta inversió prové de l’ajuda atorgada dins la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística que atorga el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme

Redacció
22 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:38h
Lluís Vall, Josep Lara i Abel Garcia en roda de premsa
Lluís Vall, Josep Lara i Abel Garcia en roda de premsa | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà invertirà 2,5 milions d’euros en desenvolupar 17 projectes de turisme actiu i esportiu al voltant del riu Llobregat i la Baells per crear noves activitats i recursos que dinamitzin econòmicament la comarca. Aquesta important inversió serà possible gràcies a una ajuda atorgada dins la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística que atorga el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, del que s’han destinat 69,87 milions d’euros a Catalunya.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, el conseller de Turisme Actiu, Abel Garcia, i Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà han donat a conèixer aquesta inversió en una roda de premsa celebrada aquest dimecres. El projecte del Berguedà és un dels 19 que han estat seleccionats a Catalunya. Les inversions es faran des del 2022 fins el 2024.

Josep Lara ha assegurat que “aquesta és una notícia que ens omple d’orgull. La gran pretensió  és dinamitzar el territori i generar riquesa i llocs de treball”. Aquestes ajudes permetran materialitzar projectes que ja estaven “madurs” com la museïtzació de la colònia Asland de Castellar de n’Hug, el condicionament de l’aparcament de cal Rosal o els pantalans de Cercs i el condicionament del carrilet a Gironella, entre altres. 

Així mateix, Lara ha destacat que aquesta ajuda permetrà avançar en  els projectes sota el paraigua del Pla d’Usos de la Baells, el primer d’un embassament que en té a Catalunya. Així mateix, Lara ha dit que  el Consell continuarà treballant per aconseguir noves ajudes per continuar millorant la comarca a través de nous projectes.

Per la seva banda, Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha indicat que aquestes ajudes pretenen “transformar les propostes turístiques del territori” i  generar oferta complementària per aprofitar els visitants que explorin el riu Llobregat i entorns. Vall ha dit que els nous projectes que s’impulsaran “ens permetran canalitzar turistes” que visitin la comarca a través del seu principal curs fluvial. “Els turistes trobaran zones d’acollida amb serveis, aparcaments i zones de recàrrega de vehicles elèctrics i de bicicletes”.

El conseller de Turisme Actiu, Abel Garcia ha assegurat que “avui és un dia històric per la comarca” per aquesta important ajuda. Els projectes que es desenvoluparan fins el 2024, serviran per “connectar el sud i el nord de la comarca a través de diferents projectes amb el fil conductor del riu Llobregat”. Garcia ha constatat que “tenim grans actius i hem d’aprofitar-los” posant com a exemple la balles. Del pantà de la Baells ha dit que ha de passar de ser “un dipòsit d’aigua a un dipòsit d’activitats”.

”Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món”
La proposta presentada pel Consell Comarcal del Berguedà porta per nom “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món” en referència al paper cabdal del riu en el procés d’industrialització de la comarca. S’hi han inclòs actuacions encaminades a crear propostes de turisme actiu i d’esport amb el riu Llobregat com a comú denominador. I on de nou, aquest riu, junt amb l’embassament de la Baells, esdevingui motor econòmic per la comarca a través de l’esport i el turisme actiu.

 L’objectiu és potenciar aquest àmbit a redós de la Via Blava del Llobregat i crear nous serveis per als visitants i esportistes, des d’un “ecoparc” per activitats i lleure al pantà de la Baells a recorreguts per a bicicletes perquè la comarca sigui una destinació bike friendly. La proposta servirà també per millorar la mobilitat, crear miradors al voltant del riu Llobregat, invertir al pantà de la Baells per aprofitar el seu potencial per a usos lúdics i esportius, adequar instal·lacions ja existents i oferir serveis als visitants: acollida, lloguer de bicicletes, entre altres.

També es preveuen actuacions com la reconversió d’un edifici -possiblement a Guardiola de Berguedà- en un centre d’acollida concebut per allotjar i atendre els esportistes i visitants, una oferta inexistent i necessària per atendre les necessitats d’aquest públic que visita la comarca i vulgui gaudir de les activitats que es crearan al voltant del riu i l’embassament.

El projecte preveu crear punts de connexió entre municipis i millorar els accessos a les Vies Blaves, però també altres actuacions com són la redacció d’un pla de mobilitat per ordenar el territori, crear una ruta que ressegueixi l’empremta de l’antic carrilet, millorar el servei del transport a la demanda ampliant rutes i promovent el seu ús o millorar l’eficiència energètica en oficines de turisme i centres interpretatius.

Una altra proposta és la creació d’itineraris en espais industrials amb eines digitals i fer una diagnosi perquè el Berguedà sigui un Destí Turístic Intel·ligent i implantar els resultats. Igualment, es preveu redactar un pla de màrqueting i crear una taula de treball publicoprivada d’esport i turisme, on el sector privat pugui ser partícip i generar noves oportunitats de desenvolupament econòmic.