El Consell Comarcal lliura els premis de Cultura del Berguedà 2021

El Premi a la Difusió Artística va ser pels Castellers de Berga, el Premi a Creació Artística per l’Associació Vocal Da Capo i el pintor Esteve Amills, i el Premi d’Honor al mestre Josep Pons

Redacció
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:50h
Lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà 2021
Lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà 2021 | CC Berguedà
El Teatre de l’Ametlla de Merola (Puig-reig) va acollir, aquest dissabte, el lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà 2021 que atorga el Consell Comarcal. Hi ha participat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, la consellera de Cultura, Araceli Esquerra i l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, entre altres autoritats i convidats.

En la quarta edició d’aquest certamen, el premi a la Difusió Artística va ser pels Castellers de Berga i concretament pel seu projecte Acció Cultural Berguedana. El jurat va valorar que és un projecte d’àmbit comarcal, amb projecció i activitats sovintejades durant tot l’any. Alhora van posar en valor que s’ha recuperat un espai en desús com l’antic cinema Catalunya al cor del carrer Major de Berga. Així com també que és una entitat molt implicada en el teixit social de la comarca.

Pel que fa al premi a la Creació Artística, aquest any s’ha atorgat ex aequo a l’Associació Vocal Berguedana da Capo pel seu projecte de recuperació de la figura de Mateu Fletxa, l’abat músic del Monestir de la Portella. I també al pintor Esteve Amills Sisó.

En el cas de l’Associació Vocal Berguedana da Capo, el jurat ha valorat molt positivament l’interès per Mateu Fletxa, perquè és una figura relacionada amb la comarca i que ha estat poc tractada. D’aquí l’interès per la recuperació d’un patrimoni musical, literari i històric.

Mateu Fletxa va ser abat del monestir de la Portella, a la Quar. Fou músic i clergue. Va escriure peces musicals dedicades a l’amor. L’entitat proposa un recorregut de la seva obra i trajectòria des que era jove, la seva vida al servei de la cort de Viena fins a arribar a l’aïllament final al monestir de la Portella.
 

Premi a la Creació Artística a l'Associació Vocal Berguedana Da Capo i el pintor Esteve Amills. Foto: CC Berguedà


Pel que fa a Esteve Amills Sisó (Barcelona, 1944), el jurat va valorar la qualitat i originalitat de la seva obra. Amills és un representant del constructivisme i format al Foment de les Arts de Barcelona. El 1989 es va establir a Berga. I el 2000 a Borredà. La seva obra consta de més d’un miler de quadres. Ha exposat a Madrid a la fira Arco, a Barcelona a la mostra “Artist in the World”, a Florida, Nova York, Roma o Florència i a la comarca a Berga o Guardiola de Berguedà.

Premi d’Honor a Josep Pons
El premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2021 d’enguany ha estat pel director del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Josep Pons Viladomat (Puig-reig, 1957). El Consell Comarcal del Berguedà ha volgut reconèixer la feina realitzada al llarg de la seva exitosa carrera musical.

És considerat un dels directors més destacats de l’estat espanyol de la seva generació i gaudeix d’una gran projecció internacional. El mestre Pons va agrair el reconeixement assegurant que “he passejat el nom de Puig-reig arreu. Duc a dins els paisatges de la meva infantesa: l’alzina, les roques i el sol d’hivern. Espero exercir de la millor manera aquest guardó”.
 

Premi d'Honor a Josep Pons. Foto: CC Berguedà


Projecció cultural del Berguedà
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, va destacar que aquests premis suposen donar suport a la cultura. Uns guardons que reconeixen persones amb un acreditat bagatge com el mestre Pons o el pintor Esteve Amills, però també permetem donar impuls a “nous valors”.

Així mateix, Josep Lara va posar en valor que els premis cada any es donen en un escenari diferent de la comarca. “Així donem a conèixer espais culturals generadors de cultura”. Aquest any l’escenari triat ha estat el teatre de l’Ametlla de Merola on es representen els tradicionals pastorets, premiats amb la Creu de Sant Jordi.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Araceli Esquerra, va felicitar les persones i entitats guardonades. Va destacar la importància dels Premis de Cultura del Berguedà. “Donem rellevància a persones que culturalment han portat el nom de la nostra comarca per tot el món” amb la projecció que això suposa per la comarca.

Record pòstum per Jordi Cussà
La gala va comptar amb balls de nans de l’Ametlla de Merola. La festa anual de la cultura berguedana també va tenir un record emocionat per Jordi Cussà, l’escriptor desaparegut enguany. L’editor Jaume Huch, acompanyant a la guitarra per Marcel Tuyet, va recitar poemes. Els assistents també van poder veure les fotografies de Tànit Plana de la seva exposició “Púber”.

El comiat va anar a cura del jove músic berguedà Ot Ortega. Va interpretar diferents peces en un piano que al seu dia era propietat del mestre Josep Pons que el va cedir als veïns de l’Ametlla de Merola per la seva vinculació amb l’antiga colònia tèxtil.