L’Acadèmia del Cinema Català reivindica la cineasta berguedana Elena Jordi

S'ha organitzat una taula rodona sobre pioneres del cinema a la Filmoteca de Barcelona el 13 de desembre a les 19 hores

Redacció
09 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:05h
Elena Jordi
Elena Jordi | Arxiu
Aquest desembre, Elena Jordi (Cercs, 1882 – 1945, Barcelona), tornarà a ser la protagonista en un acte de la Filmoteca de Catalunya. Enguany, l'Acadèmia del Cinema Català que impulsa la recuperació de la memòria i el patrimoni cinematogràfic, ha escollit la figura de l'Elena Jordi per reivindicar la importància de les pioneres en el món del cinema.

Elena Jordi no només va ser una estrella del vodevil, sinó que va crear una companyia de vodevil, que va programar durant uns anys el Teatro español, i que va dirigir un film perdut el 1917, convertint-se així en la primera directora de cinema d'Espanya

Amb la voluntat de reivindicar la seva figura així com d'exigir més recerca sobre les pioneres del cinema, el pròxim dilluns, 13 de desembre, a les 7 de la tarda, a la Filmoteca es presentaran les següents accions, algunes ja realitzades i d'altres en un estat avançat de desenvolupament.

En primer lloc, la recol·locació d'una placa a la plaça que porta el seu nom (al Poble Nou) incorporant la seva descripció com a pionera del cinema (ara només la destaquen com a artista i empresària); en segon lloc, la creació d'un Fons Elena Jordi al repositori digital de la Filmoteca que conté tot de materials inèdits fins ara en mans d'un particular, que de fet és el seu biògraf. Finalment, la creació d'un itinerari digital a càrrec del Josep Cunill que recuperi espais de la ciutat de Barcelona vinculats a la seva carrera.

Per parlar de tot plegat, s'ha organitzat una taula rodona sobre pioneres del cinema a la Filmoteca de Barcelona el dia 13 de desembre a les 19 hores amb la cineasta Rosa Vergés, la crítica Eulàlia Iglesias i la historiadora Francina Ribes, i moderada per la periodista Montse Virgili.

Abans de la taula, la presidenta de l'Acadèmia presentarà la triple acció i donarà pas a l'Anna Fors, cap de documentació de la Filmoteca, que explicarà la creació del repositori digital, i a Rosa Serra Rotés, presidenta de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, que contextualitzarà la recerca feta i introduirà en Josep Cunill, que intervindrà a continuació fent un retrat de la Jordi des de l'òptica de la seva contribució en el cinema.