La CUP opta per governar en minoria a Berga amb «pactes puntuals»

Montse Venturós demana a CiU i ERC respecte per la llista més votada tal com ells van fer el 2007

Pere Gendrau
27 de maig del 2015
Actualitzat el 28 de maig a les 12:58h
L'alcaldable de la CUP a Berga, Montse Venturós
L'alcaldable de la CUP a Berga, Montse Venturós | Pere Gendrau

L'alcaldable de la CUP a Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau


Els membres de la Candidatura d'Unitat Popular a Berga es van refent poc a poc de l'eufòria que els va envair diumenge passat. Uns perquè ho van celebrar de valent i altres, com la seva cap de llista, Montse Venturós, perquè no s'esperaven guanyar en nombre de vots. Venturós fa aquesta confessió a NacióBerguedà des del peu del Trencacames, al rovell del barri vell. I un Trencacames és, precisament, el que veu davant seu tenint en compte tant els resultats electorals com el que considera una situació d'emergència social, en referència a la realitat que viuen molts berguedans. L'alcaldable de la CUP deixa clar en aquesta entrevista que, per més pujada que faci, volen governar sense un pacte estable de legislatura.

Tres dies després, mirant enrere, com veieu la nit electoral. Com interpreteu ara la victòria, passada l'eufòria?

Ens ha fet molt feliços i contents que hi hagi una gran part de gent que aposta pel canvi. És un canvi no només de persones sinó de model. Un canvi més transformador que el que presentaven la resta d'equips. Mirant enrere, la nit va ser de bogeria absoluta. Recordo l'escrutini com un dels pitjors moments de la meva vida. Molt malament. No sé si és perquè nosaltres mateixos ens vam posar molta pressió a sobre. I pel que fa al resultat, no es tracta només de 58 vots més que CiU. La CUP partia de 1.075 vots i la pujada ha estat molt bèstia. Això significa, d'una banda, que la gent hi confia i, de l'altra, que nosaltres hem de correspondre. I això significa una responsabilitat molt gran. De fet, aquella mateixa nit, ja vaig dir que eufòria zero, responsabilitat mil.

Creus que vas elegir bé el missatge?

Sí, perquè el repte espanta. La situació és d'emergència en molts àmbits de la ciutat i la responsabilitat recau sobre nosaltres.

Crèieu que guanyaríeu en nombre de vots? Ho esperàveu?

No, a nivell personal, no. Amb alguns companys hem coincidit i amb altres, no. Jo creia que passaria el que ha passat, però al revés. Creia que quedaríem molt ajustats amb CiU però que ells guanyarien en nombre de vots. Jo no veia una victòria en nombre de vots de la CUP. No ho veia clar perquè és un canvi en majúscules.

Per què creieu que hi ha una majoria de votants que ha confiat en vosaltres?

El que marca la diferència és, sobretot, la feina que s'ha desenvolupat al llarg de vuit anys. No només als plens sinó al conjunt de l'esquerra independentista. Els que han seguit els plens han vist que la CUP ha treballat les propostes i, més enllà de fer una critica des de l'oposició, ha intentat millorar el que plantejava CiU. Era una oposició molt diferent de la que s'havia vist fins ara. Molt constructiva. A part, s'ha vist que hi ha bona part dels problemes que són estructurals i que no se solucionen. També ho explica haver fet assemblees amb els veïns del barri vell o reunions amb els treballadors de l'hospital, per posar-ne algun exemple.

 

Montse Venturós abans de respondre les preguntes de NacióBerguedà Foto: Pere Gendrau

Preguntat d'una altra manera. Creus que totes les persones que han votat la CUP creuen en la independència i el socialisme?

No, de cap manera. Però sí que veuen que hi ha una capacitat de treball al darrere que molt sovint es transforma en coses que es poden desenvolupar. Posaria l'exemple del Casal Panxo, d'una cosa que neix del no res i que pot arribar a desenvolupar-se, a treballar amb els Castellers de Berga o altres entitats. És evident que molta gent no creu en la independència i el socialisme. Molta gent ni deu saber que la CUP defensa el socialisme, però des del moment en què parlem de drets bàsics i diem que les necessitats de les persones són el nostre objectiu primari, crec que amb això tothom hi està d'acord. Què hem de fer? Crear una estructura gegant per fer un museu de la Patum o veure quantes persones grans viuen soles i necessiten atenció diària? És un canvi d'enfocament.

Com vol governar la CUP? Es buscarà algun tipus de pacte amb ERC?

D'això és del que es va parlar en una assemblea aquest dimarts, moment en què es van començar a fer valoracions. S'ha d'anar paint tot plegat i jo mateixa encara ho estic fent. Vam parlar de fer una primera ronda de visites a tots els partits polítics, absolutament amb tots sense excepció. Per saber com veuen la governabilitat durant els propers anys. Després, es farà una valoració interna de la ronda de contactes i, posteriorment, ja aniríem a buscar els punts sobre els quals ens sembli que poden conformar un programa amb algú que ens pugui donar suports puntuals, més que buscar un pacte de govern. Tenim clar que no buscarem un pacte de govern ni res que s'hi assembli. Vam decidir que, si durant la campanya havíem dit que no es farien pactes, no es faran pactes. Potser hi ha molta gent que ens ha votat perquè vam dir que no faríem pactes amb ningú. Potser altra gent no ho veurà bé. Perquè, com serà la governabilitat? La governabilitat serà difícil. Ho marca la conjuntura i el nombre de regidors. Serà complicat però hem de buscar la manera que la ciutat tiri endavant i que l'Ajuntament de Berga no es quedi estancat al minut zero.

Queda clar que un govern de coalició, no. Llavors, queden dues opcions. Un pacte estable, acordant punts comuns, i rebent un suport constant d'ERC per assegurar les votacions o bé pactes puntuals amb les formacions que ho vulguin per tirar endavant els projectes.

És aquesta segona opció per la qual ens decantem. Sempre hem dit que un pacte et lliga. I també hem dit que no volíem restar lligats a res ni a ningú perquè el nostre projecte era absolutament diferent del que presentaven la resta de forces i havíem de tenir la nostra autonomia encara que només fos amb aquests 58 vots de diferència. Però sempre hem dit que s'han d'estudiar les coses cas per cas i que cada moment té la seva conjuntura. Veiem més interessant fer pactes puntuals que emmarcar-nos en un pacte de donar suport a projectes a canvi de rebre recolzament per assegurar la governabilitat.

Fent això, t'arrisques al fet que CiU i ERC puguin presentar una moció de censura. Si això passés, no s'estaria fallant davant els que voldrien un canvi?

Crec que no perquè la CUP continuarà treballant no només a l'Ajuntament, sinó també al carrer. Ja vam dir que hi ha projectes que els tiraríem endavant fóssim al govern o no. Evidentment, serà complicat governar però hem d'intentar dur a terme aquest canvi buscant els suports en els moments que ho necessitem. Per exemple, per aprovar uns pressupostos o aprovar les ordenances fiscals. I també cal que l'equip de govern tingui clara l'estratègia comunicativa amb el poble. Això s'ha descuidat perquè, fins ara, el que s'ha treballat a l'Ajuntament s'ha fet de portes endins i molta gent desconeix el que s'hi fa. La gent no ha estat informada del que li estava passant al seu barri. La voluntat d'un pacte per treure'ns hi serà, i el que ho pot pal·liar és aquesta transparència i comunicació per saber el que s'està fent al consistori i als plens. Crec que aquesta comunicació del que s'està fent pot evitar, per la voluntat popular, que s'acabi presentant una moció de censura. Perquè una moció de censura no estaria gens ben vista si la feina que has dut a terme l'has mostrada i l'has feta en consonància amb el que els veïns i veïnes et demanen.

Dit d'altra manera, el que esteu demanant a CiU i a ERC és que facin el mateix que va fer la CUP el 2007, deixant governar Juli Gendrau.

Exacte, si nosaltres vam respectar que governés la llista més votada... Se'ns va retreure, per exemple, que aprovéssim uns pressupostos de CiU però és que amb aquells pressupostos es va implantar el Bus Urbà i moltes altres coses. I, durant aquesta passada legislatura, quan hi ha hagut coses positives als pressupostos, també s'han aprovat. CiU va presentar la proposta de la biomassa i la CUP la va veure molt bé. No perquè hi hagi un pacte encobert, la CUPvergència que es va dir, sinó perquè s'han de tenir en compte les coses positives per a la ciutat. I a ERC li demanem el mateix. Si nosaltres hem tingut respecte per la llista més votada, demanem el mateix, perquè és respectar la voluntat del poble. Que hi pot haver una moció de censura? No ens fa gens de gràcia, però pot passar.

Quines són les primeres decisions que voleu dur a terme?

Ja vam dir que una de les primeres coses que faríem seria rebaixar les retribucions de regidors i d'alcaldia perquè ho marca el nostre codi ètic. L'altre eix bàsic és la defensa absoluta de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. Garantir que continuï sent totalment públic i que continuï sent governat per l'Ajuntament de Berga. I també l'acció al barri vell i la participació popular. Aquest darrer eix és bàsic. I el primer que cal tenir clar és que no hi haurà mesures immediates perquè una candidatura que té els anys que té necessita apamar completament l'Ajuntament. Conèixer tot el personal i totes les seccions. Veure com es treballa. Apamar el funcionament intern de la institució. Després, ja veurem per on es tira.

Com es repartiran les regidories?

No ho tenim decidit, ho estem parlant.

Quin serà el nombre de persones amb dedicació exclusiva?

També ho estem parlant. Abans de presentar la llista, ja vam exposar cadascú com tenia la seva situació personal i familiar però ho estem acabant de decidir. Ho havíem de fer si crèiem que estàvem a punt per governar, per assegurar que dues o tres persones poguessin estar amb dedicació exclusiva.

Dues o tres persones?

No està decidit i això és la meva visió personal, però crec que sí, que hi haurien de ser. De fet, com que s'abaixaran els sous, ja vam calcular que tres dedicacions exclusives de la CUP comportarien un estalvi respecte les dues que hi ha ara.
 

L'alcaldable de la CUP, Montse Venturós, al capdavall del Trencacames Foto: Pere Gendrau

Arxivat a