1 de 10
PATUM

La Patum homenatjarà a Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat en el seu XVIè aniversari

Consistirà en la projecció de l’audiovisual “Vides de Patum” enregistrat per Produccions MC

Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat | Ajuntament de Berga
per Redacció, Berga, Catalunya | 25 de novembre de 2021 a les 18:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga celebrarà el XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com Patrimoni de la Humanitat amb un acte d’homenatge a Josep Comellas Pascual, músic d’Els Saletes (1960-1971) i de la Cobla Pirineu (1971-1991); Montserrat Garrós Boatella, modista de la comparseria patumaire fins l’any 2005 i Ramon Prat Navarro, tabaler de La Patum (1971-1986).

L’esdeveniment estarà conduït pel periodista, Marc Canturri, i consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual “Vides de Patum” enregistrat per Produccions MC que recull els records i vivències de les persones homenatjades en format d’entrevista breu. L’alumnat de l’Escola de Ballet Mª Alba farà una actuació de dansa per tancar l’acte que es portarà a terme el divendres 26 de novembre, al Pavelló de Suècia, a les 20 h.


Josep Comellas, intèrpret de les músiques patumaires


Josep Comellas Pascual va ser músic de la Cobla Principal del Berguedà (Els Saletes) entre els anys 1960 i 1971 i després va formar part de la Cobla Pirineu fins al 1991. Els Saletes era una cobla-orquestra de Berga fundada l’any 1924 per Francesc Sala Guitart. L’any 1971 la formació musical va fusionar-se amb La Cobla Principal de l’Alt Llobregat (Puig-reig), donant lloc a la creació de la Cobla Pirineu.


En l’entrevista, Comellas explica els seus inicis com a músic de La Patum, la dificultat que suposava tocar de memòria i sense partitures, la fusió de les dues cobles berguedanes i el nom escollit per anomenar la nova formació o els canvis que ha experimentat la festa en l’àmbit musical.

Montserrat Garrós, arranjadora i modista del vestuari patumaire


Montserrat Garrós Boatella va ser modista de les comparses de La Patum fins al 2005. Les seves mans han cosit vestits de ple, bates de guitaires o camises de geganters durant molts anys. La seva tasca va començar de la mà d’una altra modista de la ciutat  a qui ajudava arranjant algunes peces de vestuari de la comparseria. Garrós recorda especialment la confecció dels vestits dels portadors de l’Àliga, la recerca i compra de teixits o les peces que comporten més dificultat a l’hora d’elaborar-les.
 

Montserrat Garrós, modista del vestuari patumaire. Foto: Ajuntament de Berga

 

Nissaga de tabalers


Ramon Prat Navarro va ser tabaler de La Patum entre el 1971 i el 1986, prenent el relleu al seu pare i aquest a un oncle. El Ramon no oblidarà la primera vegada que va carregar el Tabal, els canvis que va introduir en el recorregut de les passades o les anècdotes viscudes que ens apropen a la realitat política i social del final de la dictadura i els primers anys de la democràcia a través de les visites institucionals de Carrero Blanco, Franco o els Reis d’Espanya.
 

Ramon Prat, tabaler de La Patum entre el 1971 i el 1986. Foto: Ajuntament de Berga


Exposicions al Convent de Sant Francesc


La celebració del XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també comportarà l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, la qual, permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals.

L’espai del convent franciscà també compta amb una exposició temporal sobre la tradició de les falles que se celebra anualment a una seixantena de pobles fallaires dels Pirineus. La mostra promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural està formada per plafons que contenen informació i fotografies i també conté una petita col·lecció de falles d’una quinzena de poblacions on es porten a terme les festes de foc.

Aquesta exposició es podrà visitar fins al 28 de novembre, en horari d’obertura del Convent de Sant Francesc: divendres, de 17 a 20 h; dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
 
Participació