Les regidores de Berga refermen el compromís de la ciutat contra les violències masclistes

L’Ajuntament s’han sumat al Dia Internacional per a l’eliminació de les violències masclistes amb la lectura d’un manifest

25 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:18h
Roser Valverde, Dolors Tous i Dolors Rial han llegit el manifest
Roser Valverde, Dolors Tous i Dolors Rial han llegit el manifest | Ajuntament de Berga
L'Ajuntament de Berga s’han sumat, un any més, al Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències masclistes amb la lectura d’un manifest. L’acte s’ha realitzat a la plaça de Sant Pere, a les 12 del migdia. Hi ha participat Roser Valverde, Dolors Tous i Dolors Rial.

El manifest reafirma el compromís de les regidores de la ciutat amb “tots els actes al voltant d'aquesta data d'estenguin a tots els dies de l'any, ja que la lluita per una vida lliure de violències ha de ser diària". Hi destaquen que “en un món cada cop més accelerant i canviant hi ha, però, estructures que es resisteixen a canviar, com ara les causes que provoquen tots els tipus, formes i àmbits de les violències masclistes”.

“D’aquestes formes de violència, n’hi ha que evolucionen, altres que sorgeixen i altres que són reconegudes, tal com ha succeït a partir de la Llei/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista”, apunten.

Les regidores ressalten al document que “la modificació d’aquesta Llei introdueix el reconeixement de noves formes de violència, com ara la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius; la violència de segon ordre; la violència vicària; la violència digital; la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública; la violència en l’àmbit institucional; i les violències sexuals”.

El manifest remarca que “malgrat l’avenç en la identificació i visibilització de totes les violències masclistes, queda un llarg camí per conscienciar a la societat sobre aquestes violències, perquè, dins del ventall de reaccions, la negació i l’actitud defensiva continua sent la reacció més habitual dels homes. Avui, però, volem emfatitzar totes les accions, individuals i comunitàries, que són fonamentals per erradicar les violències masclistes.

Davant de totes aquestes violències masclistes hi ha un gran repte: actuar de manera estructural i preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. “Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol espai i àmbit, ha de ser l’eix de totes les societats democràtiques i de les seves institucions”, manifesten.

Així mateix, el manifest posa a sobre la taula que “està en mans de totes les persones que formen aquesta societat la dignitat d’extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista. No podem oblidar que cal activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes, perquè de manera individual i col·lectiva assenyalin les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals, i se n’allunyin. Necessitem crear nous referents per construir milers de masculinitats responsables, lliures, igualitàries, diverses, inclusives i cuidadores”.

Manifest amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones
Arxivat a