EMPRESES

Organitzacions empresarials del territori destaquen la necessitat que el sector públic i privat cooperi

L’ACEB participa en la trobada amb l’objectiu de donar resposta als reptes i oportunitats que l’actual context de reactivació econòmica pot suposar per les pimes i autònoms

per Roger Simon, Berga, Catalunya | 19 de novembre de 2021 a les 11:17 |
Trobada entre diverses organitzacions empresarials del territori | ACEB
Una representació de diferents organitzacions empresarials territorials va trobar-se en una jornada de treball amb l’objectiu de donar resposta als reptes i oportunitats que l’actual context de reactivació econòmica pot suposar per les pimes i autònoms que representen.
 

En representació de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) van ser-hi presents el president, Josep Maria Serarols; i la gerent, Neus Piniella. Per altra banda, també hi van participar Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, FOEG, Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, la UEA i la UEI. Les entitats van centrar-se a analitzar, debatre i elaborar propostes sobre tres aspectes concrets per la competitivitat de les pimes i que s’haurien de gestionar en els pròxims mesos: la cooperació publicoprivada, un nou model tributari i sobre l’ocupació i els perfils professionals.
 

La necessitat d’assolir una relació de “confiança” entre el sector privat i el públic


Els empresaris van destacar, entre les conclusions relatives a la cooperació publicoprivada, la necessitat d’assolir una relació de “confiança” entre el sector privat i el públic que actualment no es dona. Per assolir-ho, les entitats apunten entre altres propostes que, per part del sector públic, fóra oportú sotmetre’s a un retiment de comptes obligatori i unes auditories externes en la mateixa mesura que ho fa qualsevol empresa o autònom.
 
De la mateixa manera que es detallen propostes orientades al sector públic, les entitats també han llistat mesures i accions a emprendre des del sector privat com ara fer visibles casos d’èxit en gestió publicoprivada, denunciar públicament aquells casos de mala gestió que acaben afectant la imatge general de tot el teixit empresarial i treballar pel prestigi públic de l’activitat empresarial i de la persona empresària.
 

L’any 2020, el de major pressió fiscal fins al moment


 Pel que fa al segon aspecte tractat, el tributari, “és important dir que l’any 2020 ha estat l’any de major pressió fiscal fins al moment, malgrat l’impacte que la Covid-19 ha provocat a teixit empresarial”, lamenten els empresaris. Lluny d’actuar amb una política fiscal que recolzés l’activitat i la inversió, les associacions empresarials manifesten que l’actuació fiscal ha anat més orientada al sobre endeutament de les empreses.
 
Tanmateix, i en un àmbit més proper i local, el teixit empresarial demanda un model tributari compensatori i, la majoria d’empreses estarien disposades a pagar més si els serveis prestats per les administracions fossin eficients i àgils. Per poder desenvolupar activitat als territoris, cal una administració “business friendly”, calen vies per accelerar o reduir el temps destinat a tramitacions ja existents i en curs amb els ajuntaments perquè que no es converteixin en el principal escull a l'hora d'iniciar o de gestionar activitats econòmiques. Per l’activitat empresarial el temps són diners i és vital que els serveis públics s’orientin a donar suport i ajudar a les empreses i als ciutadans.
 
Entre les propostes que recull el document a nivell impositiu, n’hi ha la que aposta per l’ús d’impostos directes i finalistes si l’objectiu és incentivar o desincentivar determinades activitats, i un cop assolit l’objectiu eliminar tal impost i no consolidar-lo.
 

El sistema de Formació Professional hauria de dependre d'Empresa i Ocupació


Finalment, les associacions consideren que un dels principals problemes aflorats per les entitats és que el sistema de Formació Professional a Catalunya depèn d’Ensenyament i hauria de dependre d’Empresa i Ocupació. Un problema agreujat per la dispersió del sistema que no es dona en altres CCAA. Les organitzacions empresarials territorials reivindiquen desvincular la governança de l’àrea d’ensenyament i establir-ne una de nova on l’empresa tingui un pes majoritari en la presa de decisions.
 
Entre les propostes sorgides en aquest punt, destaquen la d’implementar o adaptar el sistema basc de Centres Integrats de Formació (ocupacional, contínua i reciclatge) aquí a Catalunya. El sistema basc fa que els centres treballin en xarxa sense cap discriminació entre públics i privats.
 
I, finalment, destaquem l’èmfasi de les entitats en el procés d’orientació professional dels joves per orientar-lo a la realitat i la diversitat del nostre sistema productiu. “Una bona orientació reduirà la tassa d’abandonament escolar i permetrà donar a conèixer als joves i les famílies l’ampli ventall de sectors i activitats que disposem”, han coincidit les associacions. Per tant, les organitzacions empresarials proposen establir la figura de l’orientador professional desvinculada dels perfils d’ensenyament o docents d’ESO o Batxillerat i generar la figura dels tutors d’empresa perquè puguin parlar amb tutors de la formació.
 

 

Participació