El Consell s’adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Se celebrarà del 20 al 28 de novembre amb l’organització de diferents xerrades i activitats a la comarca

Redacció
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:13h
Muntanya d'escombraries plàstiques
Muntanya d'escombraries plàstiques | Parlament Europeu
El Consell Comarcal del Berguedà commemora la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) que se celebrarà del 20 al 28 de novembre amb l’organització de diferents xerrades i activitats a la comarca amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gironella, l’Ajuntament d’Avià i les escoles Vedruna Berga i FEDAC Gironella. La European Week of Waste Reduction és una iniciativa que promou dins i fora d’Europa accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus.

Impulsada per les autoritats públiques locals i regionals, la EWWR aplega totes les actuacions d’altres actors (ciutadans, escoles, empreses, ONG, associacions…) que organitzen activitats per conscienciar sobre la prevenció de residus. El Consell Comarcal del Berguedà organitza quatre activitats diferents en el marc de la EWWR 21.

”Menstruació Sostenible”
La primera d’elles serà la xerrada Menstruació Sostenible, que tindrà lloc al centre cívic “La Llar” de Gironella el diumenge 21 de novembre a les 11 hores amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gironella. La xerrada, a càrrec d’Anna Puigdemasa, CEO de RuscCus, va dirigida a dones que vulguin prendre consciència de la seva menstruació, donant a conèixer els diferents productes reutilitzables que trobem avui dia i els beneficis que aquests presenten tant per la seva salut com per al medi ambient. L’organització de la xerrada sobre menstruació sostenible a Gironella també està emmarcada en el “Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona”, que es commemora el 25 de novembre.
 

Menstruació Sostenible. Foto: CC Berguedà


”Bolquers de Tela”
La segona xerrada serà “Bolquers de Tela, i es farà el dilluns 22 de novembre a les 18:30 hores a la Sala d’exposicions d’Avià amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Avià. Aquesta xerrada, dirigida per Anna Bernabeu, CEO de Culets de Tela, pretén apropar als assistents al món dels bolquers de tela, coneixent els beneficis que aquests tenen tant per l’economia com per als nadons, fomentant d’aquesta manera la prevenció de residus i afavorint una etapa infantil més sostenible. A banda de les xerrades, les escoles Vedruna Berga i FEDAC Gironella se sumen a la commemoració de la EWWR amb la celebració de diferents activitats internes.
 

Bolquers de Tela. Foto: CC Berguedà


”La Ruleta dels ODS”
Divendres 26 de novembre, Vedruna Berga i FEDAC Gironella faran de 9 a 13 hores “La Ruleta dels ODS”. Aquest es tracta d’un joc de taula on els participants podran reflexionar sobre els diferents objectius presents i futurs, referents a la sostenibilitat, relacionant temàtiques com la pobresa, la salut, el medi natural, el món de la indústria, etc.

”Escapem dels plàstics”
També divendres, 26 de novembre, l’Escola Vedruna Berga portarà a terme l’activitat “Escapem dels plàstics”. Aquest joc consisteix en un maletí que caldrà obrir mitjançant una sèrie de proves, per poder escapar de l’habitació en un temps determinat. La finalitat és donar a conèixer la problemàtica dels plàstics i descobrir tot allò que a nivell individual podem fer per disminuir l’ús d’aquests elements. Les diferents activitats a les escoles es podran realitzar gràcies al material cedit per la Diputació de Barcelona.

El conseller de Medi Ambient i Sostenibilitat, Vicenç Linares, recalca la importància de la sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus i convida a la ciutadania a ser-ne partícip.

“La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és un moviment global cada cop més important i des del Consell Comarcal del Berguedà ens hi hem volgut sumar amb l’organització de diferents activitats de conscienciació. Faig una crida a la ciutadania a participar-hi per caminar tots junts cap a la reutilització de productes i el reciclatge dels residus”, exposa el conseller. La EWWR suma els esforços i la passió de milers i milers de voluntaris que difonen el consum sostenible i l’economia circular a les seves comunitats.