La Diada castellera dels Quatre Fuets pot ser «la més gran que ha vist Berga»

Torrabadella assegura que aqusta Diada és una de les més "especials" pels berguedans

Redacció
26 de maig del 2015
Actualitzat a les 21:16h
990_1432643412castellers
990_1432643412castellers


La Diada que tindrà lloc aquest diumenge i que preparen els Castellers de Berga pels Quatre Fuets podria ser, segons ha explicat a NacióBerguedà el president de la colla, Xavi Torrabadella, “la més gran que hagi vist mai Berga”. Aquesta afirmació se sustenta, no pel nombre de gent que hi participarà, sinó per la qualitat i l'estat de forma de les colles que acompanyaran els de la camisa blau marí. En concret, els Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa, dues formacions d'alt nivell a Catalunya. 

El cap de setmana tindrà dos moments clau per a la colla berguedana. El primer serà l'assaig general que es realitzarà aquest divendres per motivar la ciutadania i convidar-los a participar a la Diada. Des de les 19.00 hores, la plaça de Sant Pere s'omplirà de castellers, que oferiran tallers, i també un sopar popular. Tot això, ha explicat Torrabadella, s'ha muntat per escalfar motors de cara a diumenge, quan a partir de dos quarts de dotze començarà a la mateixa plaça una de les diades més viscudes pels berguedans. 

“Aquesta Diada és especial; tots els pobles tenen la seva actuació de festa major, i a Berga no en tenim”, ha explicat. Per aquest motiu, des de fa tres anys es va decidir aprofitar els Quatre Fuets per poder realitzar el que es podria anomenar “l'actuació de Patum”. En aquest sentit, ha recordat que els Castellers de Berga “no han pretès mai barrejar els dies centrals de Patum amb els castells”, tot i que sí que consideren positiva aquesta Diada, que és com un preludi. 

I si l'any passat va ser una jornada històrica amb l'estrena del 7 de 7 i el primer intent desmuntat del 5 de 7, durant els Quatre Fuets d'enguany es preveu igual de memorable. Segons Torrabadella, les dues colles convidades segurament faran actuacions “espectaculars”, amb castells “molt grossos” que poden arribar a ser de 9: “Minyons de Terrassa porta diversos castells de 9 descarregats, i Barcelona ha descarregat el 3 de 9 i arriba en un moment de forma molt gran”. 

Pel que fa als amfitrions, l'actuació anirà encaminada a realitzar els millors castells que per ara es poden desmuntar, com el 7 de 7 o el 5 de 7, ja que els nous castells que s'estan treballant “encara no arriben” amb seguretat per aquest diumenge. Pel que fa aquests dos, el president ha recordat que són castells en què es necessita molta gent per a la pinya, ja que requereixen un mínim de 120 o 130 persones. 

El màxim problema de la Diada vindrà determinat en cas que plogui. Si és així, segurament s'hauran de cancel·lar les actuacions, ja que no hi ha possibilitat de realitzar els castells dins d'alguna església, com s'havia fet a Sant Joan en ocasions anteriors. Aquesta situació és vista amb ulls crítics per la colla, que lamenta no tenir cap més espai adaptat tret del pavelló. No obstant això, els Castellers de Berga confien que no plourà, si més no al matí, i que la Diada es podrà desenvolupar amb normalitat. 
Arxivat a