Polèmica a Borredà per la tala de dos xiprers centenaris del cementiri

El consistori justifica l’acció per raons de seguretat, ja que el seu despreniment podia provocar danys als nínxols més pròxims

Redacció
15 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:46h
Els xiprers després de la poda
Els xiprers després de la poda | Isabel Escribano
Borredà va perdre divendres passat una part del seu patrimoni natural amb la “poda dràstica i tala imminent” de tres xiprers, dos de centenaris, que eren al cementiri des de l’any 1886.

L’Ajuntament va justificar l’acció per raons de seguretat, ja que els arbres tenien algunes branques malmeses i va argumentar que el despreniment d’alguna podia provocar danys als nínxols més pròxims tal com va succeir en l’esclafit del 17 de juny. També hi ha un projecte de construcció d’una zona porxada al costat de la capella i tant els xiprers com el mur lateral del segle XIX sembla que “podien fer nosa” per portar-lo a terme.

Aquesta tala té en contra a molts veïns i als grups de l’oposició a l’Ajuntament. El 25 de setembre el grup municipal TJB-CUP va demanar oficialment la protecció d’aquest arbrat, que se’ls informés regularment de les decisions presents i futures sobre el tema i que no s’emprengués cap acció radical sense un estudi fito patològic contrastat que n’avales la necessitat. Dies després la resposta del consistori fou que els arbres del cementiri no constaven com arbres protegits i que s’estava demanant assessorament a jardiners.

Un mes i mig després, els xiprers han estat sotmesos a una poda radical prèvia a la seva tala definitiva, sense que l’equip de govern a l’Ajuntament encapçalat per l’alcalde Jesús Solanellas hagi donat cap explicació pública. Divendres a la tarda i dissabte al matí les làpides de davant la capella estaven cobertes per una muntanya de branques. Aquest fet ha provocat dolor i desaprovació en els familiars afectats. 

“L’opinió més estesa és que el problema es podria haver solucionat amb una intervenció menys agressiva i atenent a informes tècnics més conservadors. Tampoc s’ha tingut en compte el valor històric, sentimental i simbòlic d’uns arbres que ja han deixat de formar part del skyline de Borredà”, van argumentar.