FIRES

Berga recupera la Fira de la Xocolata i la Ratafia, la mostra més dolça de la tardor

El dotzè Concurs de Ratafia es consolida com un dels referents al país i espera una gran participació

per Roger Simon, Berga, Catalunya | 10 de novembre de 2021 a les 18:29 |
Roda de premsa de presentació de la Fira | Roger Simon
Berga tornarà a celebrar la Fira de la Xocolata i la Ratafia el pròxim dissabte, 27 de novembre. La fira organitzada per l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo es recupera, després que l’any anterior s’hagués de suspendre a causa de la pandèmia, amb un reguitzell d’activitats per a tots els públics. Enguany, acull el dotzè Concurs de Ratafia de Berga, totalment consolidat com un dels certàmens de referència al país, i que espera triar la millor ratafia artesanal d’entre gran quantitat de candidates que s’hi presentaran.

Roser Valverde, en substitució de la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, s’ha mostrat molt satisfeta amb la programació que presenta la fira en la cinquena edició i amb la presència de productors i artesans que aconseguirà aplegar aquell dia la capital berguedana. La mostra tindrà lloc al carrer del Roser i a la plaça dels Països Catalans pel que fa a les parades i activitats. En canvi, la fase final del dotzè Concurs de Ratafia de Berga, així com el sopar ratafiaire i la presentació del llibre “Els secrets de la ratafia” i la taula rodona, es faran al Cinema Catalunya.


“"Hi haurà una dotzena de parades de xocolata i unes onze de ratafia, amb activitats que intenten posar sobre la taula tant la xocolata com la ratafia, com les plantes que es fan servir per elaborar aquesta última", ha explicat la regidora. S’hi podran trobar bombons, rajoles de xocolata, cacau en pols, roques salades, torrons, neules, galetes, pastissos, llibres i diferents tipus de cremes i licors de ratafia. Entre les diverses activitats, com a novetat s’inclou tastos de xocolata i de ratafia, també hi haurà un vermut musical que organitza el Casal Panxo i una xocolatada popular, apte per tothom, sense sucres i sense lactosa, entre altres.

A més, d’un taller amb xocolata crua, és a dir, que no ha estat tractada a certa temperatura. “Servirà per conèixer molt més quines són les propietats de la xocolata i així endinsar-nos en aquest món tan dolç”. A més, es comptarà amb activitats pel públic familiar.

 

El concurs de ratafia artesana de Berga vol traspassar fronteres


Una de les cites més esperades d'aquesta fira és sempre el Concurs de Ratafia de Berga, que ja es feia abans de la mostra, i que celebra el seu dotzè aniversari, de la mà del Casal Panxo. “Volem seguir recuperant aquells sabers i tradicions del nostre territori que els nostres avis havien tingut. Abans una persona no anava a comprar les herbes sinó que eren elles mateixes qui elaboraven els seus licors”, ha dit un dels responsables de l’organització, Albert Cols.

Cols ha fet una crida a què es presenti al certamen tothom que faci ratafia, tingui l'edat que tingui. Per participar-hi cal entrar al web de la Fira on hi ha totes les bases. La participació té un preu de 5 euros. Les ratafies es poden presentar fins al 24 de novembre. “Com a novetat d’enguany, volem buscar col·laboracions amb altres territoris de la rodalia que també treballen en aquest àmbit”, ha manifestat Cols. En aquest sentit, les ratafies que participaran en el certamen es poden entregar al Casal Panxo i a Cal Vima (carrer Barcelona) de Berga; a l’Ateneu Lluçanès de Prats de Lluçanès; a la Fleca Cal Parra d’Olost; i a La Sobirana Cooperativa de Santa Coloma de Farners, on es fa el concurs més gran del país.

“L’any anterior ens vam trobar que gent de fora venien a portar ratafies aquí, i volíem donar un pas més enllà i esdevenir que el Berguedà es consolidi dins del mapa de la cultura ratafiaire, ha remarcat Cols.

La Fira de la Xocolata i de la Ratafia és una de les més especialitzades que se celebren anualment a la ciutat. D'una banda, la xocolata és un producte que ens acompanya des del segle XVI i comptem amb una arrelada tradició entorn d’aquest producte. D'altra banda, la ratafia és una de les begudes del receptari popular de bona part de les terres de parla catalana i més enllà. Ambdós productes són els protagonistes d’aquesta fira que compta amb la participació de productors i artesans elaboradors de ratafies i xocolates. La mostra també acostuma a incloure tallers infantils i activitats gastronòmiques i de divulgació.

Consulta aquí la programació completa de la Fira de la Xocolata i la Ratafia.

 

Participació