Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga tornarà a celebrar la
Fira de la Xocolata i la Ratafia el pròxim dissabte,
27 de novembre. La fira organitzada per l’Ajuntament de Berga i el
Casal Panxo es recupera, després que
l’any anterior s’hagués de suspendre a causa de la pandèmia, amb un reguitzell d’activitats per a tots els públics. Enguany, acull el dotzè
Concurs de Ratafia de Berga, totalment consolidat com un dels
certàmens de referència al país, i que espera triar la millor ratafia artesanal d’entre gran quantitat de candidates que s’hi presentaran.
Roser Valverde, en substitució de la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, s’ha mostrat molt satisfeta amb la programació que presenta la fira en la
cinquena edició i amb la presència de productors i artesans que aconseguirà aplegar aquell dia la capital berguedana. La mostra tindrà lloc
al carrer del Roser i a la plaça dels Països Catalans pel que fa a les parades i activitats. En canvi, la fase final del dotzè Concurs de Ratafia de Berga, així com el sopar ratafiaire i la presentació del llibre “Els secrets de la ratafia” i la taula rodona, es faran al
Cinema Catalunya.
“"Hi haurà una
dotzena de parades de xocolata i unes onze de ratafia, amb activitats que intenten posar sobre la taula tant la xocolata com la ratafia, com les
plantes que es fan servir per elaborar aquesta última", ha explicat la regidora. S’hi podran trobar bombons, rajoles de xocolata, cacau en pols, roques salades, torrons, neules, galetes, pastissos, llibres i diferents tipus de cremes i licors de ratafia. Entre les diverses activitats, com a novetat s’inclou
tastos de xocolata i de ratafia, també hi haurà un
vermut musical que organitza el Casal Panxo i
una xocolatada popular, apte per tothom, sense sucres i sense lactosa, entre altres.
A més, d’un
taller amb xocolata crua, és a dir, que no ha estat tractada a certa temperatura. “Servirà per conèixer molt més quines són les
propietats de la xocolata i així endinsar-nos en aquest món tan dolç”. A més, es comptarà amb activitats pel públic familiar.
El concurs de ratafia artesana de Berga vol traspassar fronteres
Una de les cites més esperades d'aquesta fira és sempre el
Concurs de Ratafia de Berga, que ja es feia abans de la mostra, i que celebra el seu dotzè aniversari, de la mà del Casal Panxo. “Volem seguir recuperant aquells
sabers i tradicions del nostre territori que els nostres avis havien tingut. Abans una persona no anava a comprar les herbes sinó que eren elles mateixes qui elaboraven els seus licors”, ha dit un dels responsables de l’organització, Albert Cols.
Cols ha fet una
crida a què es presenti al
certamen tothom que faci ratafia, tingui l'edat que tingui. Per participar-hi cal entrar al
web de la Fira on hi ha totes les bases.
La participació té un preu de 5 euros. Les ratafies es poden presentar fins al 24 de novembre. “Com a novetat d’enguany, volem buscar col·laboracions
amb altres territoris de la rodalia que també treballen en aquest àmbit”, ha manifestat Cols. En aquest sentit, les ratafies que participaran en el certamen es poden entregar al
Casal Panxo i a Cal Vima (carrer Barcelona) de Berga; a
l’Ateneu Lluçanès de Prats de Lluçanès; a la Fleca Cal Parra d’Olost; i a
La Sobirana Cooperativa de Santa Coloma de Farners, on es fa el concurs més gran del país.
“L’any anterior ens vam trobar que gent de fora venien a portar ratafies aquí, i volíem donar un pas més enllà i esdevenir que el
Berguedà es consolidi dins del mapa de la cultura ratafiaire, ha remarcat Cols.
La Fira de la Xocolata i de la Ratafia és una de les més especialitzades que se celebren anualment a la ciutat. D'una banda, la xocolata és un producte que ens acompanya des del segle XVI i comptem amb una arrelada tradició entorn d’aquest producte. D'altra banda, la ratafia és una de les begudes del receptari popular de bona part de les terres de parla catalana i més enllà. Ambdós productes són els protagonistes d’aquesta fira que compta amb la participació de productors i artesans elaboradors de ratafies i xocolates. La mostra també acostuma a incloure tallers infantils i activitats gastronòmiques i de divulgació.
Consulta aquí la programació completa de la Fira de la Xocolata i la Ratafia.