Berga crearà un espai de suport per les famílies que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal

La moció reclama que l’Ajuntament es posi al costat de les famílies i les acompanyi en el seu dol

04 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:00h
Espai per recordar els nadons que van morir a Puig-reig
Espai per recordar els nadons que van morir a Puig-reig | Ajuntament de Puig-reig
El ple de l’Ajuntament de Berga d’aquest novembre ha aprovat per unanimitat una moció per demanar un reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal. Presentada per Junts per Berga, implica crear un espai col·lectiu específic per facilitar el dol i l’acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua d’un fill o una filla durant l’embaràs o després del part.

Des de Junts per Berga consideren que “en la nostra societat, la mort d’un fetus o un infant nounat segueix sent un tema silenciat i minimitzat i aquest fet provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor”. En aquest sentit, el principal grup de l’oposició manifesta que “cada vegada són més els ajuntaments del nostre país que prenen consciència d’aquestes situacions i que aposten per dotar el municipi d’un espai de reconeixement”.

La moció fa referència a la necessitat de disposar d’un espai de reconeixement i acompanyament per a les famílies del municipi que han tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions, i visibilitzar i dignificar així el dol perinatal, gestacional i neonatal, donant-li la importància que es mereix.

Entre les demandes, la moció insta al consistori a posar-se al costat de les famílies i acompanyar-les en el seu dol; dotar d’un espai de suport i confort per a aquestes persones, sigui al cementiri municipal o al lloc de la ciutat on es consideri més adient; assessorar-se per trobar la millor manera d’expressar aquest reconeixement; donar a conèixer i fer difusió de la creació d’aquest espai de dol, a través dels seus mitjans de comunicació; comprometre’s a fer-ne un manteniment de l'espai; i recolzar a les associacions destinades a acompanyar en el dol que estan sorgint a Catalunya i que puguin sorgir a Berga o voltants.

Dol gestacional, perinatal i neonatal
El dol gestacional, perinatal i neonatal és aquell que es produeix per les morts que es donen durant l’embaràs o en algun moment al voltant del naixement; pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes; i durant el naixement, o les morts de nounats fins als 28 dies de vida.
 
Arxivat a