CiU es manté com la primera força al Berguedà tot i perdre 32 regidors

Esquerra triplica els resultats i substitueix el PSC en el segon lloc comarcal

Redacció
25 de maig del 2015
Actualitzat el 26 de maig a les 12:25h
990_1432569603grafica2
990_1432569603grafica2


De totes totes, el mapa polític al Berguedà ha canviat. Sense tenir en compte Berga, on els resultats de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) han estat totalment sorprenents, la comarca ha viscut, durant aquestes eleccions municipals, un autèntic repartiment de forces.

Lluny de la majoria absoluta que va obtenir CiU el 2011 amb 121 regidors, després d'aquest comicis només en mantindrà 89. Una davallada de 32 edils, que s'han repartit, sobretot a les banquetes d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la CUP i les llistes independents. No obstant això, qui ha patit més els efectes d'aquestes eleccions ha estat, sense dubtes, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) que acaba amb 24 regidors, dels 54 que tenia el 2011. Per la seva part, ERC els triplica i passa dels 17 als 55; la CUP arriba als 10; els independents passen de 14 a 17; i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) en perd un. D'altra banda, i malgrat el gra nombre de llistes repartides arreu de la comarca, el Partit Popular català (PPC), continua amb un, el de Sant Jaume de Frontanyà. 

La caiguda dels socialistes, però, no ha afectat massa dos dels grans feus de l'Alt Berguedà. A Bagà, Nicolás Viso ha revalidat amb Compromís x Bagà l'alcaldia, fins al punt d'obtenir un regidor més. Una patacada per Convergència i Unió (CiU) que, amb Pep Llamas, passa de cinc a tres. Per altra banda, l'històric Joan Roma a Borredà manté la força al consistori amb quatre regidors, malgrat els esforços de la CUP, que es queda a tant sols 23 vots d'igualar el PSC amb tres edils. 

D'altra banda, a Gironella, l'actual alcalde de CiU, David Font, arrasa amb nombre de vots. Gairebé 1.000 més que el seu rival, el jove Albert Xoy d'ERC. Uns resultats que li atorguen una còmoda majoria absoluta amb 8 dels 11 regidors disponibles. La mateixa sort, però, no és la que ha viscut el batlle convergent de Puig-reig, Antoni Clement, que, per sorpresa de molts, ha quedat relegat a l'oposició després de la victòria de Junts x Puig-reig, la marca blanca d'Esquerra amb 6 regidors. Aquesta nova alcaldia serà, sense cap mena de dubte, la més important del partit republicà al Berguedà, que també ha consolidat Casserres, amb 7 dels 9 regidors; i ha desbancat els socialistes de Saldes, amb 5 dels 7 edils disponibles.

Una de les grans sorpreses de la nit, però, ha estat Olvan. Malgrat els esforços de l'encara actual alcaldessa socialista, Judit Carreras, de mantenir l'alcaldia, aquesta vegada sota les sigles de Moviment d'Esquerres-Acord Municipal, CiU els ha passat per davant amb 79 vots més i un regidor. De la mateixa manera, l'històric alcalde convergent de Montclar des de 1979, Josep Vilà, s'ha vist en una segona posició per la victòria d'ERC, que també s'ha fet notar a l'Espunyola i a Sant Julià de Cerdanyola. A Avià, el clar guanyador ha estat Som Avià.

Victòries més apretades són les que han tingut els convergents Vicenç Linares a la Pobla de Lillet i Josep Lara, que es presentava per primera vegada a Guardiola de Berguedà en substitució de la diputada Montserrat Ribera. Al primer, CiU ha assolit 4 dels 5 regidors que tenia; mentre que el PSC n'ha perdut dos i ERC ha passat de 0 a 3. I a Guardiola, Convergència ha mantingut la majoria absoluta però amb només 4 regidors, mentre que la nova associació d'electors Junts per Guardiola ha debutat amb 3. En aquest municipi, una de les puntes de llança del PPC després de la no proclamació de la llista de Berga, aquest partit no ha obtingut cap regidor i només 27 vots. 

CiU també ha revalidat la victòria a municipis com Vilada, tot i perdre la majoria absoluta, a Viver i Serrateix, a Vallcebre, a Santa Maria de Merlès, a Fígols, Gisclareny, Gósol, la Quar, Castellar de n'Hug i Castellar del Riu.