El cementiri de Puig-reig estrena un espai per recordar els nadons que van morir

L’Associació Sense Por, amb el suport de l’Ajuntament, impulsa l’indret per donar visibilitat al dol perinatal

Redacció
28 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:26h
Espai per recordar els nadons que van morir
Espai per recordar els nadons que van morir | Ajuntament de Puig-reig
El cementiri de Puig-reig estrena un espai perquè les famílies que han perdut una criatura abans del part o pocs dies després de néixer. L’Associació Sense Por, amb el suport de l’Ajuntament de Puig-reig, ha impulsat aquesta iniciativa amb l’objectiu de donar visibilitat al dol perinatal, un dol que les famílies han de patir en silenci i soledat, que encara es considera un tabú a la societat i que no té cabuda en els espais de dol convencionals.

Amb la voluntat d’oferir aquest recolzament a les famílies que pateixen aquesta pèrdua, l’Associació Sense Por ha impulsat la creació d’aquest espai al cementiri municipal que s’inaugurarà oficialment aquest divendres, 29 d’octubre, després que el passat 15 d’octubre es commemorés el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional. El dia de Tots Sants, a les 4 de la tarda, també es farà un acte commemoratiu per donar més visibilitat al dol perinatal.

Es tracta d’un arbre dels records, que tal com ha explicat Anna Vancells, de l’Associació Sense Por, ha de ser un espai compartit per a les famílies que hagin perdut un nadó abans de néixer o pocs dies després del part. “Podran tenir aquest arbre com un lloc de dol que a més a més, podran personalitzar amb unes casetes de fusta per a ocells que hem confeccionat perquè les famílies hi puguin dipositar escrits, records o el que vulguin en representació als seus infants”, ha explicat.

El projecte, però, va més enllà i des de l’entitat s’ha treballat en la recollida de diners amb la venda de mitjons i samarretes solidaris amb l’objectiu de donar suport a les famílies que pateixen aquesta situació. Concretament s’han elaborat unes cistelles amb diversos materials que es distribuiran als centres de Salut del Berguedà perquè entre els professionals i les famílies puguin recollir els records dels nadons.

“És una caixa dels records on s’hi podran dipositar des de les ecografies, fotografies, roba... tot el que serveixi per fer front a aquest dol perinatal”. A més a més, es lliurarà informació sobre els recursos i opcions perquè els professionals puguin ajudar a les famílies que es troben en aquesta situació. “Estem treballant també perquè puguin rebre una atenció psicològica especialitzada a través de grups de teràpia”, ha explicat Vancells.
 
Arxivat a