El PSC retreu al Govern la poca inversió que s’ha fet en les colònies industrials del Berguedà

El grup anuncia que faran un seguiment i control dels pròxims ajuts per evitar que es repeteixin les mínimes ajudes dels darrers anys

15 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:15h
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig | Aida Morales
El PSC critica que els ajuts per a les colònies industrials del Berguedà en els darrers anys són “insuficients” i “queden molt lluny” els compromisos del Govern de la Generalitat pel que fa al compliment del Pla de Colònies Industrials, per a la restauració i rehabilitació de totes les colònies de la comarca, en el seu conjunt. En total, el Govern ha invertit gairebé 400.000 euros en les colònies industrials del Berguedà, i la majoria d’elles s’han quedat fora.

“Aquell Pla pretenia aconseguir convocatòries anuals del Govern, per a destinar als diferents àmbits de les colònies: naus industrials, habitatges, zones verdes, infraestructures i equipaments, a més de carrers i places”, informa el grup parlamentari. En aquest sentit, el PSC critica que “la manca de convocatòries i el no compliment del Pla, suposa una inexorable degradació de totes i cadascuna de les colònies”.

De cara als pressupostos dels anys vinents, el grup anuncia que faran un seguiment i control dels pròxims ajuts per evitar que es repeteixin les mínimes ajudes dels darrers anys a les colònies.

Inversions durant els últims anys
Entre l’any 2018 i el 2020, el Govern va invertir gairebé 216.000 euros a Cal Pons (Puig-reig), després que tota la colònia fos declarada Bé Cultural d’Interès Nacional el 2018. D’aquests, 128.586 es van invertir en la rehabilitació de la Torre Nova, i la resta, 87.322 euros, en la rehabilitació de l’edifici del Batan i les Cardes.

Abans, però, entre el 2016 i el 2018, també es van invertir 73.500 euros per la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons. D’altra banda, el Govern també va finançar el llibre Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d’història, amb 15.000 euros més. I Cal Vidal va rebre 9.256 euros per traslladar i reubicar la maquinària d’interès patrimonial a un nou espai visitable.

El 2018, el Govern també va invertir a Sant Corneli de Cercs, però en poca quantitat. Va destinar-hi 15.000 euros en despeses de promoció, difusió i posada en valor del patrimoni de la colònia industrial minera. Dos anys més tard, n’hi va invertir 20.000 euros més.  

Al mateix any, la colònia Asland de Castellar de n’Hug va rebre 16.200 euros per fer actuacions de promoció i difusió del conjunt d’elements de la colònia cimentera del Clot del Moro. L’any sobre, en va rebre 11.500 euros amb el mateix concepte.