La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs anuncia mobilitzacions si el consistori no atura el projecte

L’empresa promotora va presentar un Pla de Millora, a finals de setembre, per tal de fer-hi possible l’activitat d’incineració de residus

15 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:41h
Roda de premsa de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs, aquest matí
Roda de premsa de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs, aquest matí | Roger Simon
La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs ha anunciat aquest matí en roda de premsa que l’empresa promotora del projecte denominada EM SPAIN WASTE AND TREATMENT SA, va presentar, a finals de setembre, un Pla de Millora Urbana (PMU) amb la proposta de modificar els criteris urbanístics de la zona de l’antiga central tèrmica, per tal de fer-hi possible l’activitat d’incineració de residus.

En aquest sentit, la Plataforma considera que és una greu amenaça tornar a posar en marxa el projecte de la incineradora, i convocarà mobilitzacions i accions de protesta si l’Ajuntament de Cercs no atura el projecte. “Aquestes s’allargaran fins que el projecte estigui aturat”, ha remarcat Martina Marcet, portaveu de la Plataforma.

La portaveu ha incidit també en el fet que l’Ajuntament de Cercs no ha iniciat el procés per recuperar els emprius existents en els terrenys on es troba la Central. Aquest procés d’investigació i recuperació l’ha reclamat tant la Plataforma com també més de 280 veïns i veïnes del municipi que, a hores d’ara, encara no tenen resposta. “No es pot dur a terme cap procés al voltant de la Central sense haver resolt la naturalesa real de l’espai on s’assenta l’antiga central tèrmica”, ha manifestat Marcet.

En aquests moments, el PMU s’està revisant a través de l’arquitecte del Consell Comarcal del Berguedà. Des de la Plataforma demanen que aquesta tasca de revisió es faci tenint en compte totes les informacions ja existents sobre què comportaria una instal·lació d’aquestes característiques a nivell ambiental, de salut de les persones, i d’impacte a tota la comarca. També consideren que "hi ha raons suficients per invalidar de base aquest PMU, amb totes les informacions que des de la Plataforma hem anat aportant al llarg d’aquests dos anys de lluita".

En el cas que el PMU passi a procés de revisió, cal una aprovació al ple de l’Ajuntament. “És aquest ens qui té la potestat per aturar el projecte i iniciar un procés per elaborar un PMU participatiu en el qual les persones del municipi puguin decidir sobre què es pot fer a l’espai de l’antiga central”, ha destacat Marcet. Si no és així, la Plataforma Anti-Incineradora convocarà accions de protesta i mobilitzacions fins que l’Ajuntament aturi el projecte.

Alhora, si aquest PMU passa l’aprovació del consistori, la Plataforma presentarà tantes al·legacions com sigui possible per tal de frenar-ne el seu desenvolupament. Per aquest motiu, la portaveu Marcet ha demanat el suport de totes les persones amb coneixements tècnics d’arquitectura, urbanisme, ciències ambientals, biologia, geologia, climatologia, medicina comunitària, epidemiologia i economia, per tal de poder coordinar un plec d’al·legacions complet amb tots els elements per fer front al projecte. Així com el suport de totes les entitats ecologistes, de preservació de la natura, Parcs Naturals i altres organismes, per tal de sumar-se a aquest procés d’al·legacions.

Dimissió de Jesús Calderer
Des de la Plataforma exigeixen la dimissió de l’alcalde Jesús Calderer, tenint en compte la seva “gestió dubtosa dels atorgaments de llicències, així com de la manera de procedir absolutament opaca, que vulnera tots els drets de la ciutadania a saber què es vol dur a terme al seu municipi”. A més, també demanen la seva destitució com a conseller comarcal. “Demanem al Consell un acte de coherència, per tal de no mantenir a sou aquesta persona que, obcecada amb un projecte, pot destruir el present i futur de tota la comarca”, ha exigit Marcet.

Moratòria a les incineradores de residus
La Plataforma també ha aprofitat la roda de premsa per exigir als grups parlamentaris i al Govern de la Generalitat que legislin amb urgència la moratòria a les incineradores de residus, per tal de garantir amb una llei superior, “que ni aquest projecte ni cap altre es poden dur a terme a Catalunya”. I que treballin per una adequada gestió dels residus a través d’una política de residu zero.