La Diputació comença els treballs de gestió forestal per recuperar zones de pastura al Berguedà

Es preveu dur a terme actuacions també al Moianès, el Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura

Redacció
15 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:19h
Massa forestal del Berguedà sense gestió
Massa forestal del Berguedà sense gestió | Josep Vidal / Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha començat els treballs de gestió forestal i recuperació d'antigues pastures en Zones d'Actuació Prioritària (ZAP) de catorze finques del Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura. L'actuació, que busca reduir el risc d'incendis, s'emmarca dins de l'estratègia BCN Smart Rural i compta amb un pressupost de 270.000 euros que preveu executar actuacions a 160 hectàrees.

L'objectiu principal dels treballs és crear discontinuïtat en el bosc mitjançant la recuperació d'antigues pastures i restablir un paisatge de mosaic agroforestal que ajudi a reduir l'acumulació de combustible vegetal que permeti els ramats entrar al bosc a pasturar, trencant el contacte entre el sotabosc i les capçades dels arbres.

Les intervencions previstes són adevesaments, aclarides, recuperacions de pastures, esporga d'arbres seleccionats i desbrossada d'arbustos i matolls específics, unes tasques que s'estan duent a terme seguint criteris de conservació i millora de la biodiversitat.

La demarcació de Barcelona té 514.053 hectàrees de boscos, el que representa el 66,8% del total del territori, una superfície que augmenta cada any, principalment a causa de l'abandonament de camps de conreu, que són ocupats per masses arbrades i matolls descontrolats. A través de l'estratègia BCN Smart Rural, la Diputació busca dotar de nous usos els espais forestals amb la recuperació d'antigues pastures i afavorir una millora de la biodiversitat en aquests territoris.

La planificació forestal estratègica és una actuació fonamental per prevenir incendis, a la vegada que es dota al paisatge d'elements que el facin més resistent al foc, protegint el mosaic agroforestal amb el manteniment d'espais oberts, la recuperació de pastures que s'havien perdut i la consegüent reducció de la càrrega de combustible en les masses forestals no gestionades que afavoreix la diversitat d'espècies. L'actuació també dinamitza la ramaderia extensiva amb la reintroducció de ramats al bosc i la valorització de la carn que es produeix d'una manera sostenible i compromesa amb el benestar animal.