Berga aprova la proposta per liquidar les concessions de l’hostatgeria de Queralt i l’Hotel Berga Park

El consistori proposa pagar 143.688 euros per recuperar els dos equipaments i acabar amb el litigi d’Inberga Tur

07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 22:18h
Els quatre portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga
Els quatre portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga | Roger Simon
L’Ajuntament de Berga ha aprovat, durant el ple ordinari d’octubre, la proposta d’acord per acordar la liquidació de les concessions de l’hostatgeria de Queralt i l’Hotel Berga Park, amb l’administrador concursal que gestiona la societat Inberga Tur, ja que aquest es troba en concurs de creditors. Tots els grups del consistori han votat a favor de la proposta. En aquest sentit, l’objectiu és recuperar aquestes dues unitats productives i tancar definitivament el procés judicial que s’arrossega des de fa molts anys.

La proposta d’acord estableix el pla de liquidació del contracte i la concessió, que es divideix en dues unitats productives. D’una banda, l’Ajuntament de Berga recuperaria l’Hotel Berga Park i això li permetria decidir els usos de l’equipament, conservant part de l’ús per a l’allotjament, segons ha informat l’alcalde Ivan Sànchez. A més, el consistori també s’encarregaria de portar a terme el procediment d’adjudicació per a l’explotació i gestió de l’hotel.

D’altra banda, l’administrador concursal s’encarregaria de liquidar la unitat productiva que inclou l’hostatgeria de Queralt i la gestió de l’ascensor inclinat, portant a terme el procés d’adjudicació a un tercer sota la fiscalització del consistori berguedà. Les condicions establertes en aquesta proposta d’acord hauran de complir la normativa vigent recollida en la Llei de Contractes del Sector Públic per garantir la solvència tècnica, econòmica i professional dels adjudicataris que es facin càrrec de gestionar les dues unitats productives diferenciades.  
 
Tot i aquest acord aprovat, aquest haurà de comptar amb la conformitat de l’administrador concursal, i més tard, haurà de ser validat pel tribunal mercantil. La proposta, a més, també contempla que l’Ajuntament de Berga doni compliment a una sentència dictada en el procés, relativa al retorn d’un IVA i altres conceptes com la utilització en determinat acte de les instal·lacions de l’hotel per part de l’Ajuntament, segons la sentència emesa el 2013 pel Jutjat Mercantil, que estableix un import de 143.688,92 euros. És per això, que el consistori berguedà haurà d’ingressar aquest import al Jutjat Mercantil.
 
El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha celebrat la proposta d’acord i ha expressat el pas endavant de l’equip de govern en termes de pensar a llarg termini. També ha recalcat que es tracta “d’una proposta i no és una solució immediata, però sí que ens permet a tots a passar de pantalla i on ens hi podem arremangar per buscar nous concessionaris que vulguin explotar aquests dos equipaments patrimonis de la ciutat”.

Per altra banda, Abel Garcia, del PSC, ha manifestat que aquest fet “és una fita històrica, ja que es tractava d’un dels greus problemes que tenia la ciutat, i ara es pot desencallar un tema que fa molts anys que s’hi estava treballant”. També ha celebrat que “aquesta ha de ser la tònica de tots els grups amb l’objectiu d’avançar per la ciutat”.

Antecedents del litigi
L'Ajuntament de Berga va iniciar el procés administratiu per resoldre el contracte de la concessió d’Inberga Tur l’any 2009 per incompliment del contracte, procediment que va caducar per allargament de terminis provocats pel concessionari. Posteriorment, es va tornar a incoar l’octubre de 2010 i l’abril de 2011. Una sentència va condemnar els adjudicataris a retornar els béns de les concessions al consistori, però l’última resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’any 2020 va anul·lar el dictamen per qüestions formals. Ara, l’Ajuntament de Berga i l’administrador concursal han cercat una sortida pactada per resoldre el litigi de les concessions que haurà de ser fiscalitzada pel Jutjat Mercantil.
 
Arxivat a