El Berguedà, entre les 100 destinacions més sostenibles del món, per quart any consecutiu

El certamen recopila històries de bones pràctiques de destinacions de tot el món per a compartir-les com a exemples inspiradors

Redacció
06 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:17h
Museu de la Colònia Vidal
Museu de la Colònia Vidal | ADBerguedà
La comarca del Berguedà, per quart any consecutiu, aconsegueix el premi d’estar entre les 100 destinacions més sostenibles del món. El premi es va donar en la cerimònia internacional d’entrega dels premis Top 100 Sustainable Stories de 2021 que es va dur a terme el 5 d'octubre durant el Global Green Destination Day, l'esdeveniment insígnia anual de Green Destinations.

Cada any, el concurs Top 100 Destination Sustainability Stories recopila històries de bones pràctiques de destinacions de tot el món per a compartir-les com a exemples inspiradors amb altres, des de professionals del turisme fins viatgers.

Des de l’any 2018 el Berguedà és dins de la llista de destins que competeixen per ser les 100 primeres destinacions més sostenibles del món (Sustainable Destinations Top 100 competition). La idea d’aquestes certificacions i premis és que els destins avancin en el desenvolupament sostenible i que s’avaluï de forma imparcial basant-se en evidències i es verifiqui independentment d’acord amb els estàndards internacionals dictats pel Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC).

Enguany l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha tornat a presentar la candidatura de la comarca amb una nova història d’èxit (Good Practice Story) dins la categoria “Culture & Communities” amb el projecte de “Voluntaris Sèniors del Berguedà”. Aquesta iniciativa té per objectiu crear una xarxa de voluntariat de persones de més de 65 anys residents al Berguedà per a incidir en els 3 museus més importants de la comarca (el Museu de la Colònia Vidal, el de les Mines de Cercs i el del Ciment Asland), que alhora comparteixen la temàtica: la preservació de la memòria col·lectiva.

L’experiència dels Museus implicats en el projecte, com a espai de divulgació de la memòria col·lectiva, posa en evidència la demanda d’aproximació del públic cap a com es va desenvolupar la societat i la vida diària durant el segle XX. Així com l'impacte de les colònies tèxtils, la mineria i la indústria del Berguedà com a part d’una activitat cultural, patrimonial i també turística.

Des d’aquest context es va considerar interessant involucrar el grup de població que visqué en aquests conjunts industrials, per a preservar i explicar de primera mà la memòria pròpia d'aquesta comunitat i d’aquesta manera donar valor dins de la societat.

Les presentacions Destination Sustainability Stories van ser avaluades per l'equip Top 100, experts holandesos de la certificació i els socis de destins ecològics i a dia d’avui, el Berguedà ja està a la llista Top 100 del 2021 disponible al lloc web de Green Destinations, i apareixerà en la Good Travel Guide, lloc que permet explicar la Història d’èxit guardonada, “Voluntaris Seniors del Berguedà” als viatgers responsables que busquen inspiració.

Antecedents del Berguedà a la Green Destinations
El Berguedà, a través de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha aconseguit durant quatre anys consecutius el reconeixement de Green Destinations pel desenvolupament de projectes i iniciatives que treballen per la millora ambiental com a destinació turística.

2018: Es comença a participar en el projecte Green Destination arran d’obtenir el segon lloc en els guardons de la Xarxa Europea de Turisme Cultural (ECTN en les seves sigles en anglès) com a “Destinació de Turisme Cultural Sostenible 2018”.

 2019: Premi d’Or Green Destinations i Premi Top 100 Good Practice Story amb el projecte de les Colonies Industrials del Berguedà.

2020: Premi de Bronze i 2 Premis Top 100 Good Practice Story amb les iniciatives “La Biennal del Romànic amb els ulls de Picasso” i el projecte “7 Cares del Pedraforca”.

2021: Renovació de la Certificació Green Destinations 2021 i Premi Top 100 Good Practice Story amb el projecte “Voluntaris Seniors als Museus del Berguedà”.

Green Destinations
Green Destinations és la xarxa de destinacions líder al món per al turisme responsable. Al participar en el programa de destins ecològics, els diferents territoris obtenen informació i assessorament per planificació i per assolir millores en l’àmbit del turisme sostenible, l'hospitalitat, l'economia verda i la protecció dels valors locals.

Green Destinations Award & Certification Program promou que els territoris (municipis, regions, àrees protegides i propietats privades) treballin per a una gestió responsable de manera continuada i sostinguda amb l’objectiu d’estimular el sector turístic a implementar pràctiques ambientals innovadores i eficients. Els destins que participen en el programa de GGDD treballen per millorar la gestió de la sostenibilitat i cada 2 anys tenen una auditoria independent per veure com es va progressant i com es porten a terme les millores proposades. Aquesta certificació està acreditada pel Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC).