PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Berga incorpora una partida pel jovent de 5.000 euros als pressupostos participatius

El consistori promou per primer any el pressupost participatiu juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys

per Redacció, Berga, Catalunya | 4 d'octubre de 2021 a les 18:30 |
En els pressupostos del 2020, el consistori va invertir en la millora del Parc del Lledó | Ajuntament de Berga
L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa la tercera convocatòria de pressupostos participatius. Es tracta d’una eina de participació ciutadana que el consistori va posar en marxa l’any 2019 perquè els veïns i veïnes poguessin decidir a quins projectes o activitats volien destinar una part del pressupost públic municipal.

La convocatòria d’enguany ha incrementat la dotació econòmica fins als 35.000 € amb l’objectiu d’incorporar una partida pel jovent. D’una banda, el pressupost participatiu de 2022 disposa d’una partida de 30.000 € per a propostes de projectes d’inversió en equipaments o espais públics (20.000 €) i propostes relacionades amb la programació cultural de la ciutat (10.000 €).


D’altra banda, s’ha creat una partida de 5.000 € adreçada a joves d’entre 12 i 15 anys que es vehicularà a través dels centres educatius de la ciutat.      

El regidor de Participació Popular, Andreu Comas, ha explicat que “cada any intentem animar més la ciutadania a participar en iniciatives de participació ciutadana com els pressupostos participatius”. Comas ha detallat que “en reunions fetes amb els grups municipals del consistori, vam consensuar que una bona manera de fer-ho seria amb la creació d’un pressupost participatiu juvenil que s’organitzi amb l’ajuda dels instituts. Així, una part del pressupost es reserva per a iniciatives que interessin al jovent, i a l’hora serveix per formar les properes generacions en participació ciutadana”.


Pressupost participatiu juvenil


El consistori promou per primer any el pressupost participatiu juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys que comptarà amb una partida de 5.000 € que es podran destinar tant a projectes d’inversió com a propostes de programació cultural. Aquesta iniciativa s’implementarà a través dels centres educatius fent que cada grup classe pugui participar en el projecte aportant dues propostes, com a màxim.

Les propostes que hagin superat l’avaluació tècnica formaran part del procés de votació electrònica, el qual, estarà adreçat exclusivament a les persones que formen part de la franja d’edat d’entre els 12 i 15 anys.

Formulació de propostes


Les propostes del pressupost participatiu han de complir una sèrie de criteris perquè puguin ser valorades. D’una banda, han de ser propostes d’interès general, de competència municipal, concretes i avaluables econòmicament, però no poden plantejar-se actuacions que formin part de les despeses ordinàries de l’ajuntament. D’altra banda, les propostes han d’estar relacionades amb projectes d’inversió en equipaments o espais públics d’un cost aproximat d’entre 1.000 i 15.000 € i/o despeses vinculades amb la programació cultural de la ciutat (espectacles, concerts, xerrades, trobades, etc.) d’un cost màxim de 5.000 €.   

Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga i les entitats i associacions sense ànim de lucre inscrites al registre municipal poden formular un màxim de dues propostes, en tots dos casos. Per fer-ho, cal emplenar un formulari disponible al web i presentar-lo al registre general d’entrada de l’Ajuntament de Berga.

Les persones físiques poden tramitar-ho de forma presencial o electrònica, mentre que les entitats i associacions només poden fer-ho electrònicament. Per tramitar les propostes online, cal disposar del certificat digital. El termini establert per a la formulació de propostes és del 4 al 24 d’octubre. Aquest és l'enllaç al formulari per fer propostes.

Avaluació de les propostes


Les propostes recollides seran valorades pels serveis municipals de l’Ajuntament de Berga per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. Aquesta fase del procés participatiu es portarà a terme del 25 d’octubre al 21 de novembre.

Votació de les propostes


La votació de les propostes seleccionades es farà del 22 de novembre al 6 de desembre. Les persones majors de 16 anys empadronades a Berga podran emetre el seu vot escollint un màxim de dues propostes. En aquesta ocasió, la votació es portarà a terme de forma electrònica a través d’una aplicació informàtica.

Paral·lelament, s’habilitaran tres punts de votació electrònica assistida per tal de facilitar el vot a les persones que ho requereixin. Els emplaçaments, dates i horaris establerts són els següents: Ajuntament de Berga (3 de desembre, de 9 a 14 h), Mercat setmanal del passeig de la Indústria (4 de desembre, de 10 a 14 h) i Fira del Joc i de Nadal (6 de desembre, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h).

Presentació del resultat de la votació


El resultat dels processos de votació del pressupost participatiu i el pressupost participatiu juvenil es donaran a conèixer públicament el dissabte, 11 de desembre, en el marc dels actes de celebració de la Festa Major d’Hivern, festa dedicada a la patrona de la ciutat, Santa Eulàlia. Les propostes que hagin estat més votades, fins a esgotar la partida econòmica de 35.000 €, s’executaran durant l’any 2022. 

Execució de les propostes d’edicions anteriors


En la primera edició (2020) van resultar guanyadores dues propostes relacionades amb la millora del parc del Lledó. En copsar l’interès de la ciutadania per millorar l’espai del parc, l’Ajuntament de Berga va decidir invertir-hi més dels 30.000 € inicialment previstos en el pressupost participatiu. Això va permetre implementar millores en l’enllumenat i repintar els bancs, posar una font a l’skatepark, traslladar el parc infantil a l’entrada del carrer Santa Joaquima de Vedruna i instal·lar un quadre elèctric per fer més esdeveniments a la zona. Amb el parc renovat, s’ha impulsat  l’organització de tota mena d’activitats com per exemple concerts, tallers i presentacions a l’aire lliure.

En la segona edició (2021) van guanyar tres propostes. La primera ja està encaminada i, en els pròxims mesos, s’invertiran més de 15.000 € en la renovació d’algun dels parcs infantils de la ciutat. La segona proposta escollida va ser la millora de l’accessibilitat a l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt, que s’ha implementat al llarg d’aquest any. Amb els 3.000 € restants, s’ha millorat l’estatus de Berga com a ciutat cardioprotegida, ja que s’han col·locat tres desfibril·ladors nous en diversos espais públics de la ciutat i també s’han impartit cursos de suport vital bàsic i ús dels desfibril·ladors a agents de la Policia Local i personal municipal que desenvolupen tasques d’atenció al públic.  

 
 

 

Participació