Kilian Jornet torna a casa i guanya per tercera vegada la Salomon Ultra Pirineu

L’atleta català va completar els 100 quilòmetres i 6.600 metres de desnivell positiu amb 10 hores i 24 minuts

04 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:07h
Kilian Jornet arriba a la meta
Kilian Jornet arriba a la meta | Salomon
La Salomon Ultra Pirineu va tornar, aquest cap de setmana, més forta i renovada després de ser anul·lada per la pandèmia de la Covid-19 el 2020, i va convertir el municipi de Bagà en l’epicentre del trail running mundial.

Els millors corredors que l’especialitat van enfrontar-se a l’exigent prova muntanyenca i entre ells el català Kilian Jornet, que va tornar a adjudicar-se la victòria, després de guanyar el 2012 i 2015, a les muntanyes on el van veure créixer. Amb aquesta victòria iguala a Miguel Heras en el rànquing de més victòries a la prova, amb un total de tres.

Amb una marca de 10 hores, 24 minuts i 24 segons, Kilian Jornet va completar els 100 quilòmetres de distància i 6.600 metres que exigia la cursa. L’atleta ceretà va posar un ritme frenètic des del tret de sortida a la plaça Porxada de Bagà, i això li va permetre començar a agafar diferències entre els favorits. En el primer tram de cursa, ja li portava dos minuts de diferència amb Zaid Aid Malek, mentre que altres noms destacats com el francès Aurelien Dunand-Pallaz (vigent campió de l’Ultra del Montblanc), Dmitry Mityaev (vencedor de l’última edició), Aritz Egea i Jordi Gamito, ocupaven el “top 10”.

El liderat de Kilian Jornet no es veuria afectat fins al final, però les restants posicions del podi van ser disputades fins als últims quilòmetres. 6 minuts abans de les 16 hores de la tarda, l’atleta català va fer embogir el municipi de Bagà amb la seva tercera victòria en la prova. Per darrere seu, Mityaev arribava a 13 minuts de Jornet, i Durand-Pallaz, en tercera posició, a 20 minuts.

En l’apartat femení, la sorpresa la donava Azara García de los Salmones. Tot just debutava en la prova muntanyenca i va dominar de principi a fi, però amb les seves rivals seguint-la de ben a prop. García va parar el temps en 12 hores, 29 minuts i 42 segons. En segons posició, va arribar Gemma Arenas creuant la meta a gairebé 8 minuts de la vencedora. Ragna Debats, més lluny, va completar el podi a 28 minuts de la vencedora.

Marató Pirineu: la novetat
Un gran planter d’atletes estava preparat per prendre la sortida el dissabte, a les 9 del matí, emocionats per gaudir durant hores, recorrent alguns dels indrets més icònics del Parc Natural del Cadí Moixeró com el Niu d’Àliga, el Penyes Altes o els Empedrats. Amb 42 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell, la prova va sortir a una velocitat vertiginosa. El britànic Jonathan Albon i el català Victor del Aguila eren qui marcaven el ritme.

A l’equador, Albon va seguir amb una marxa més que els altres, i va arribar a la segona posició el corredor de Kenia, Ben Kimtai. De darrere també venia escalant posicions Antonio Martínez, que en la baixada cap al Refugi de Vents de Cadí va superar a Kimtai. Finalment, Albon va adjudicar-se el primer lloc amb un temps de 3 hores, 34 minuts i vuit segons, i el podi el van completar Antonio Martínez i Ben Kimtai.

En categoria femenina, la sueca Ida Nilsson va ser la més ràpida de la prova. Des de l’inici en solitari, l’atleta nòrdica no va donar treva a les seves rivals i va parar el cronòmetre en 4 hores, 24 minuts i 14 segons. A 13 minuts de diferència arribaria Mireia Pons, i completaria el podi Mireia Hernandez, a 17 minuts.

Mitja Pirineu: la germana petita
Amb una millora del recorregut i un augment a 1.450 metres pel que fa al desnivell, la Mitja Pirineu, l’última carrera a celebrar-se, va ser disputada fins al final, amb poques diferències entre els corredors. Miquel Corbera va ser el més ràpid en fer els 21 quilòmetres que oferien unes panoràmiques vistes de la Serra d’Ensija, el Comabona i el Pedraforca. L’atleta català va marcar un temps d’una hora, 36 segons i 31 minuts en l’arribada a Bagà. Per darrere, Alex Garcia va arribar a 1 minut clavat de Corbera. 45 segons més tard, Daniel Osanz completaria el podi.

D’altra banda, en la categoria femenina, Núria Gil no va donar opcions a les seves rivals. Amb un temps d’una hora, 52 minuts i 59 segons va la més ràpida de la prova. Moana Kehres, va arribar en segona posició, a 5 minuts de Gil, i Eli Gordón, un minut més tard.

Nit Pirineu: pròleg a la llum de la lluna
La festa de la Salomon Ultra Pirineu va començar el divendres, a la nit, amb la Nit Pirineu KV, de 5 quilòmetres i 860 metres de desnivell positiu. Un centenar de frontals van il·luminar el camí des de l’estació d’esquí de La Molina fins al refugi Niu d’Àliga. Daniel Osanz (36:44) faria el rècord de la prova, davant d’Arnau Cases (37:02) i de Jan Margarit (37:12) en una ascensió molt ràpida.

En l’apartat femení, Fátima de Diego (46:15) va revalidar la victòria després de guanyar el 2016. Moana Kehres (48:07) i Carolina Rius (48:31) la van acompanyar en el podi del Niu d’Àliga.
 
Un total de 3.627 corredors de 60 països van prendre la sortida de Bagà i es van enfrontar a les quatre proves exigents que omplien el Parc Natural del Cadí Moixeró en el primer cap de setmana d'octubre: l’Ultra Pirineu 100k, la Marató Pirineu 42k, la Mitja Pirineu 21K i La Molina Nit Pirineu VK. La cursa va estar adaptada a l'actual situació sanitària, i més segura, però també pensada per als anys post pandèmiamés sostenible i al mateix temps que ofereixi una millor experiència a tots els participants amb uns recorreguts millorats.

Les classificacions finals de les quatre proves es poden consultar en aquest enllaç.