La Salomon Ultra Pirineu de Bagà reuneix més de 3.500 corredors de 60 països

Bagà tornarà a ser l’epicentre del trail running mundial i rebrà als millors corredors de l'especialitat

29 de setembre del 2021
Actualitzat el 03 d'octubre a les 11:05h
Ultra Pirineu 2018
Ultra Pirineu 2018 | Ultra Pirineu / Sergi Colomé
La Salomon Ultra Pirineu es renova i torna més forta després de ser anul·lada per la pandèmia de la Covid-19 el 2020. Aquest cap de setmana, Bagà tornarà a ser l’epicentre del trail running mundial i rebrà als millors corredors del món, entre ells, el català Kilian Jornet, principal favorit a endur-se la prova, després de guanyar el 2012 i 2015. Una cursa que transcorre per les muntanyes on el van veure créixer.

Un total de 3.627 corredors de 60 països prendran la sortida de Bagà i s’enfrontaran a les quatre proves exigents que ompliran el Parc Natural del Cadí Moixeró en el primer cap de setmana d'octubre: l’Ultra Pirineu 100k, la Marató Pirineu 42k, la Mitja Pirineu 21K i La Molina Nit Pirineu VK. La cursa està adaptada a l'actual situació sanitària, i més segura, però també pensada per als anys post pandèmia, més sostenible i al mateix temps que ofereixi una millor experiència a tots els participants amb uns recorreguts millorats.

L’organització ha estat treballant durant els últims mesos per garantir la màxima seguretat entre tots els participants. En aquest sentit, Abel García, conseller d’Esports del Consell Comarcal del Berguedà, ha informat que “és necessari per córrer un certificat digital de la UE que acrediti una pauta completa de vacunació, un certificat digital de la UE que acrediti recuperació de Covid-19, o una prova negativa de PCR o antígens recent de menys de 48 hores”. Pels que no el disposin, s’habilitarà un punt al municipi on fer-se el test d’antígens.

El director de la cursa, David Prieto, s’ha mostrat content de tornar a poder viure la cursa a Bagà. “L’any passat vam haver de cancel·lar la cursa per motius sanitaris, i enguany, amb l’esforç de tota l’organització l’hem pogut mantenir i recuperar”. Prieto també ha agraït l’esforç i ha remarcat que la cursa ha fet una aposta ambiental en els últims anys, per posicionar la comarca mundialment. En aquest sentit, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha valorat positivament que es pugui celebrar i ha informat que les reserves a l’Alt Berguedà ja superen el 90%.
 
Ultra Pirineu: la prova reina del cap de setmana
1.143 corredors que prendran la sortida el dissabte, 2 d'octubre, a les 5:30 hores a la Plaça Porxada de Bagà, hauran de recórrer els seus 100 quilòmetres de distància i 6.600 metres de desnivell positiu, pels trams d’alta muntanya més emblemàtics i espectaculars del Parc Natural del Cadí-Moixeró, convertint-la en una de les curses més exigents i internacionals del país.

En categoria masculina, la prova comptarà amb la presència d'atletes com Dmytri Mityaev, Artiz Egea, Zaid Ait Malek Oulkis, Aurelien Dunand-Pallaz, i Kilian Jornet, entre d'altres. En l’apartat femení, Ragna Debats, Azara Garcia, Gemma Arenas, Ekaterina Mityaeva, i Sandra Sevillano són alguns dels noms més destacats de la cursa.

Marató Pirineu: la novetat
La Marató Pirineu és una de les novetats d'aquesta edició, resultant d'una fusió entre la Trail Pirineu i la Sky Pirineu. Amb 42 km i 2.800 m de desnivell positiu, el seu recorregut de pur trail running recorre per alguns dels indrets més icònics del Parc Natural del Cadí Moixeró com el Niu de l’Àliga, Penyes Altes o Empedrats. La cursa tindrà inici a Bagà el dissabte, 2 d'octubre, i donarà el tret de sortida als 1.321 corredors, a les 9 del matí.

És la darrera prova del calendari de les Golden Trail National Sèries (Espanya i Portugal) i com a novetat aquest 2021, formarà part de les Spartan Trail World Championship a distància "Trail Run Championship".

Entre els destacats trobem a Jonathan Albon, Antonio Martínez, Samuel Dávila, Cristofer Clemente i Eduard Hernández, i en dones, Caitlin Fielder, Virgínia Perez, Júlia Font, Mireia Pons i Yolanda Martín.

Mitja Pirineu: la germana petita
Amb sortida i arribada a Bagà, el diumenge, 3 d’octubre, amb una millora del recorregut i el desnivell augmenta a 1.450 metres. La prova oferirà unes panoràmiques vistes de la Serra d’Ensija, el Comabona i el Pedraforca, als 981 que participaran en la prova.

Destaca la participació de Emelie Forsberg, Eli Gordón, Mireia Pons, Íngrid Ruiz i Laia Montoya en el panorama femení, i Scotty Hawker, Daniel Osanz, Oscar Basantes, Miquel Corbera i Pau Zamora, en el masculí.

Nit Pirineu: pròleg a la llum de la lluna
La cursa més petita (5km i 860 metres de desnivell positiu) servirà com a pròleg d'uns dies de pur Trail Running. El format de Quilòmetre Vertical (només hi ha desnivell positiu) estrenarà l'Ultra Pirineu aquest divendres al vespre a partir de les 19:30 hores amb la tradicional pujada nocturna entre l’estació d’esquí de la Molina (zona telecabina) i el refugi del Niu de l'Àliga. Dels 182 corredors que iniciaran la prova, la disputa per la victòria estarà entre els especialistes en la modalitat com Jan Margarit, Alejandro Forcades i Yoel De Paz; i Eli Gordón, Sílvia Puigarnau i Moana Lilly Kehres.

Seguiment de les diverses proves
La Salomon Ultra Pirineu es podrà seguir per la web i per les xarxes socials, a través del compte de Facebook de l’Ultra Pirineu. A més, la prova Marató es retransmetrà en directe per TV3, de les 10 del matí a les 2 de la tarda.
Pel que fa al cronometratge, el sistema Livetrail permetrà fer un seguiment dels temps de cada participant i les classificacions parcials i generals, en el moment que avancin pels punts intermedis de la cursa. Es podrà consultar mitjançant l’enllaç següent.

La prova té el suport i col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ajuntament de Bagà.