Òmnium premia vuit persones nouvingudes d'arreu que han après el català i l'utilitzen socialment

Els guardonats d’enguany són Nadia Ghulam Dastgir, Amadou Bella Bah, Hanane Hdach, Ebrima Yallow, Oana Jitari, Zahra El Fatihi, Yulyia Seyidkhanowa i Víctor Manuel Bermúdez Almeida

22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:27h
Els premiats per Òmnium Berguedà amb els guardons Climent Forner i membres de l'entitat
Els premiats per Òmnium Berguedà amb els guardons Climent Forner i membres de l'entitat | Òmnium Berguedà
Òmnium Cultural del Berguedà ha premiat a vuit persones nouvingudes de diverses procedències que han après el català i en fan un ús social. Ha estat en el marc dels Premis Climent Forner, que serveixen per destacar públicament la voluntat d’integració i coneixement dels premiats.

Enguany, en la dotzena edició d’aquests premis ha reconegut l’esforç d’aprenentatge de Nadia Ghulam Dastgir (originària de l’Afganistan i que viu a Catalunya des del 2006), Amadou Bella Bah (República de Guinea), Hanane Hdach (Marroc), Ebrima Yallow (Gàmbia), Oana Jitari (Romania), Zahra El Fatihi (Marroc), Yulvia Seyidkhanowa (Azerbaidjan) i Victor Manuel Bermúdez Almeida (Venezuela).

Cinc dones i tres homes que dissabte al vespre, en un acte al Convent de Sant Francesc de Berga, van aprofitar l’avinentesa per destacar la força del català com a llengua d’arrelament i com a eina per acostar-se al teixit cultural i social del país. Aquestes persones van ser proposades per l’Ajuntament d’Avià, la Regidoria d’Atenció Social de l’Ajuntament de Gironella i l’Ajuntament de Puig-reig, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Creu Roja i Òmnium Cultural del Berguedà.

A la primera part de l’acte, el periodista berguedà de TV3, Xavi Rosiñol, va entrevistar Nadia Ghulam, que va exposar la seva experiència com a víctima de la guerra que va patir el seu país ara fa 20 anys, i  la situació difícil que travessa actualment el seu país amb l’ocupació dels talibans, la pèrdua de drets i llibertats, sobretot les nenes i les dones. Posteriorment, mossèn Climent Forner va glosar la llengua i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va tancar l’acte.

Òmnium Cultural organitza cada any al Berguedà aquests premis que serveixen per agrair i destacar l'esforç de diverses persones que, malgrat ser nouvingudes al país, s'han sentit arrelades i cridades a aprendre la llengua i la cultura. L'acte ha servit per posar una vegada més de relleu aquest fet.