CULTURA

Més de quaranta agents culturals es reuneixen per definir la visió de futur del Convent de Sant Francesc

Amics de Joan Ferrer, l’Ajuntament de Berga i la Fundació Carulla van organitzar la jornada per compartir idees i traçar un pla d’acció

per Redacció, Berga, Catalunya | 20 de setembre de 2021 a les 10:17 |
La jornada mūtāre celebrada al Convent de Sant Francesc de Berga | Ermínia Altarriba
La jornada mūtāre a Berga va reunir, aquest dissabte, més de quaranta agents culturals del Berguedà per posar en marxa la visió de futur del Convent de Sant Francesc. La trobada es va iniciar amb la visita a les tres plantes de l’edifici de Sant Francesc, d’aproximadament 1000 m2 cadascuna d’elles, per comprovar les dimensions i les possibilitats de l’espai.

En la presentació de la jornada, Dolors Ferrer, d’Amics de Joan Ferrer, va agrair a la comunitat franciscana la cessió de l’espai a la ciutat, a l’Ajuntament de Berga el suport i l’impuls a la iniciativa i a la Fundació Carulla l’aportació de la metodologia i la filosofia mūtāre que aposta per transformar la societat des de la cultura. També va destacar la voluntat d’impulsar la continuïtat del centre que es va inaugurar amb l’exposició antològica “Joan Ferrer, El tacte de la llum”.


Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, va convidar a les persones reunides a reflexionar amb optimisme, de manera oberta i participativa, amb imaginació i sense apriorismes, per tal d’aconseguir les idees clau pel futur de Sant Francesc. La regidora de cultura de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, va parlar de la importància que ja té actualment l’espai per a acollir iniciatives, dinamitzar el barri vell i obrir la cultura a la ciutat.

Els models d’inspiració van ser ACVIC —Associació d’Art Contemporani de Vic— a càrrec d’Anton Granero, fundador de l’associació i agent clau a la Catalunya central, i el Konvent.0 de Cal Rosal amb Pep Espelt. També es va posar en relleu la participació de Toni Puig del centre Civitas de Sant Llorenç, un altre espai cultural berguedà imprescindible.


En grups d’entre 8 i 10 persones, les taules de debat van treballar per detectar els principals reptes socials i de desenvolupament del territori que es poden afrontar des de la cultura. Es van posar sobre la taula qüestions com quin ha de ser el paper de Sant Francesc per assolir els reptes, quins valors ha d’aportar, de quina manera cal treballar i amb quins agents cal comptar.

L’objectiu de la jornada era el d’iniciar la visió de futur i la missió del centre i determinar accions concretes per donar continuïtat a la iniciativa. Es van tractar valors com la inclusió social, la participació ciutadana i la dinamització del nucli antic; determinar la singularitat del centre, la relació amb altres centres culturals, el valor del patrimoni natural i cultural del territori, l’impuls a les Arts plàstiques i visuals, la cultura popular i del foc i les cultures del món van ser propostes que caldrà posar sobre la taula.

La confrontació d’idees va propiciar la generació de debats essencials a tenir en compte a partir d’ara. Des de la Fundació Carulla el que es farà ara és el recull de totes les propostes aportades i la devolució de les idees força que van sorgir, per tal de seguir endavant amb la proposta.
 

 

Participació