L’ADR Cat Central fa una crida a participar en la segona edició de la Setmana de la Pedra Seca

Durant els deu dies es reivindicarà el patrimoni d’aquesta arquitectura tradicional a través de la promoció d’activitats arreu del territori català

Redacció
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:09h
Barraca feta amb pedra seca
Barraca feta amb pedra seca | ADR Cat Central
La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca se celebrarà del 19 al 28 de novembre de 2021 amb l’objectiu de promocionar i reivindicar la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva d’un gran valor patrimonial a Catalunya. Durant aquests 10 dies de tradició i difusió la Setmana de la Pedra Seca reivindicarà el patrimoni d’aquesta arquitectura tradicional a través de la promoció d’activitats arreu del territori català.

Enguany la celebració coincidirà amb el tercer aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Un centenar d’entitats i col·lectius van participar l’any 2020 en la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca, que va acabar escampant per tot Catalunya una norantena d’activitats i va resultar tot un èxit de participació.

Per poder repetir aquest èxit, l’ADR Cat Central fa una crida a totes les persones i entitats de la Catalunya Central relacionades d’alguna manera amb la pedra seca a formar part de la segona Setmana de la Pedra Seca. Per poder fer-ho, només cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir aquest formulari.

Les activitats que s’han d’organitzar per la setmana de la Pedra Seca poden ser de tota mena i per a tots els públics. Jornades divulgatives, xerrades, sortides, visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos... tot és vàlid per fer difusió del patrimoni. L’ADR Cat Central participarà a la segona edició de la Setmana de la Pedra Seca i encoratja tots els seus socis a formar-ne part.

La mostra "Tot un Món de Pedra Seca" s’exposarà a la Biblioteca Vinyes i Cluet de Berga del 22 al 28 de novembre de 2021. Es podrà visitar de dilluns a divendres de 15:30 a 20h i els dimecres, divendres i dissabte, de 10 h a 13:30 h. Aquesta exposició, que ha estat itinerant per diferents punts de la Catalunya Central durant els últims mesos, ensenya als visitants la importància que ha tingut la pedra seca com a element vertebrador del territori.

Què és la pedra seca?
La pedra seca és una tècnica constructiva que utilitza la pedra de l’entorn com a material bàsic, sense argamassa, ni argila, ni calç, ni ciment. S’ha desenvolupat principalment als turons i vessants de les muntanyes amb pendent per tal de poder-hi practicar l’agricultura tradicional. La construcció de pedra seca s’integra a l’entorn i és per això una tècnica bàsica, simple i primitiva.

Al paisatge de Catalunya hi ha un gran patrimoni rural de pedra seca en forma de barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines, i altres. Molts estan protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits, però per altra banda, gran part del patrimoni de la pedra seca està en risc.

Malgrat el seu valor estètic, històric o identitari, una bona part del patrimoni de la pedra seca es troba en un estat d’abandonament que acabarà suposant la seva destrucció. És per aquest motiu que voluntaris i entitats treballen per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica. La celebració de la Setmana de la Pedra Seca pretén donar visibilitat també a aquelles persones que treballen per mantenir-la.