El Consell crearà una comissió de residus, sanejament i qualitat ambiental

Serà un organisme consultiu que servirà per debatre, consensuar i fixar posicions sobre el porta a porta

Redacció
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:57h
Deixalleria de Berga
Deixalleria de Berga | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà crearà una Comissió de Residus, Sanejament i Qualitat Ambiental en la qual hi tindran veu els alcaldes dels 31 municipis. Es tracta d’un organisme consultiu que servirà per debatre, consensuar i fixar posicions sobre les matèries que es portin a l’aprovació dels plens de l’organisme en aquesta àrea. Aquest és un dels temes que s’han exposat aquest dilluns en el primer consell d’alcaldes presencial que s’ha celebrat al Pavelló de Suècia de Berga.

La comissió de residus tindrà per finalitat debatre i elaborar propostes i informes sobre l’explotació, ampliació, conservació i manteniment de l’abocador comarcal de font Ollera o la construcció d’una planta de tractament, reciclatge i deposició controlada de residus sòlids municipals i assimilables. També serà feina seva continuar fomentant la recollida selectiva i fer el seguiment de l’aplicació del Porta a Porta que es duu a terme des de l’octubre del 2018 a 12 municipis de la comarca i dels altres sistemes que s’han d’implantar a la resta de poblacions, entre d’altres.

Aquesta comissió també farà el seguiment de la construcció, l’explotació, la conservació i el manteniment de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) i de la xarxa de sanejament en alta, responsabilitat de l’Entitat Local de l’Aigua (ELA) del Berguedà.

Pel que fa a la Qualitat Ambiental, l’esmentada comissió s’ocuparà de proposar projectes d’economia circular ja sigui provinents del reciclatge i de la valorització de residus i de la generació energies renovables.

El president, Josep Lara, va destacar que amb aquesta comissió “s’aconseguirà una informació directa” que servirà per posar remei a les problemàtiques que es plantegin i analitzar les propostes que es facin. Lara va dir que en aquesta comissió hi tindran presència dels municipis, petits, mitjans i grans.

Igualment s’ha informat que al ple del dia 15, s’aprovarà la dispensa de serveis de recollida de residus i assumpció del servei per part del Consell Comarcal del Berguedà dels següents municipis: Casserres, Castell de l’Areny, Fígols, Gisclareny, Olvan, La Pobla de Lillet La Quar, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada. La dispensa és fa per 25 anys.

Moció a favor dels drets de les persones LGTBI
L’activista baganesa contra la discriminació de gènere, Patrick Caballero, ha proposat als alcaldes que aprovin als seus respectius municipis, mocions a favor de la igualtat i dels drets de les persones LGTBI.

La moció esmentada insta al Govern espanyol a iniciar el tràmit i aprovar en aquesta legislatura una llei estatal basada en el projecte elaborat pel Ministerio de Igualdad i les entitats trans, per a la igualtat plena de les persones trans, fonamentada en la despatologització i reconeixement de les identitats trans, en l’autodeterminació de la identitat i expressió de gènere i en l’abordatge integral de polítiques per intervenir en les desigualtats estructurals que encara pateixen les persones trans.