Els irreductibles del bus: «Baixarem a Barcelona fins que faci falta, a casa no aconseguirem res»

Acompanyem un dels tres busos del Berguedà que es desplacen a la capital catalana per la manifestació de la Diada

11 de setembre del 2021
Actualitzat a les 20:54h
Berguedans baixant en un dels autobusos a Barcelona
Berguedans baixant en un dels autobusos a Barcelona | Roger Simon
Sonen els últims compassos dels Segadorsa l'ofrena floral al monument Rafael Casanova de Berga i els tres autobusos que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que sortiran de la capital del Berguedà comencen a organitzar-se just davant. Gairebé tothom que espera el bus a la vorera porta, disciplinadament, la samarreta vermella de l'ANC amb el lema “Lluitem i guanyem la independència”. Molts d’ells porten estelades.

Les primeres consignes abans de pujar a l'autobús en direcció a Barcelona són clares: "Hem de tornar a sortir als carrers i persistir, i mostrar que tenim una voluntat d’aconseguir la independència", coincideixen una majoria. Però si ells són els que surten als carrers, els polítics han de ser els que tornin a tenir empènyer des de les institucions. Tampoc volen que “tots aquests anys de lluita i manifestacions quedin oblidats”.

Enguany només hi haurà tres autobusos que sortiran del Berguedà, dos de Berga i un més de Gironella. Elisenda Paluzie, la presidenta de l’ANC, ha explicat aquest matí que hi ha uns 215 autobusos que portaran gent de diversos punts del país a la manifestació de la Diada. La quantitat d'autocars ha experimentat un fort descens respecte de l'última concentració abans de la pandèmia, la del 2019, quan se'n van mobilitzar 1.200. En la Diada del 2017 van ser 1.800.
 

Sortida dels assistents de Puig-reig Foto: Roger Simon


NacióBerguedà ha acompanyat aquest any un dels vehicles que baixen veïns i veïnes de Berga i Puig-reig a Barcelona. La Neus Forés és la voluntària que s'encarrega de l’autobús número 1, amb què s’han traslladat a la capital berguedana, i fa el recompte de persones abans de marxar. Un cop el motor en marxa, la Neus llegeix unes instruccions pel micròfon.

Forés adverteix que aquest any "cal tornar a mostrar als polítics que volem la independència, i no podem quedar-nos a casa". Serà una manifestació reivindicativa per tornar a sumar junts, després que l’any anterior no se’n fes cap degut a la Covid-19. “La pandèmia ha produït un parèntesi, ja que hem estat tancats perimetralment molts mesos, i hi ha hagut un parèntesi d’un any, que s’haurà de recuperar als pròxims anys”, afegeix Forés.
 

Neus Forés donant instruccions sobre la manifestació Foto: Roger Simon


La zona de concentració del Berguedà a la manifestació serà el 3, entre Pau Claris i Aragó. En les instruccions, Neus Forés també aprofita per destacar que després d’un any sense poder baixar a Barcelona, avui s’hi tornarà i “ens hem de fer sentir altra vegada, persistir fins que sigui possible”.

Les persones que han pujat al bus escolten les seves instruccions en silenci. L'Àngels i la Mari Àngels són dues amigues i veïnes de Berga que expliquen que han baixat sempre a les manifestacions que es fan a Barcelona i que assisteixen fidelment a totes les concentracions que es convoquen a la capital berguedana. "Si no sortim als carrers a reivindicar-nos, és que hem acceptat la derrota del 2017", remarca Prat. 

"Hem vingut sempre des de 2012 i els cops que faci falta", afirma Andreu Hinojo, que va acompanyada de la seva dona. Però no amaga que "hem de protestar i exigir als polítics que s’ha de tirar endavant, una vegada més. "Hem de reivindicar que la taula de diàleg doni el seu fruit, i si no, buscar una altra forma d’arribar a l’autodeterminació" assenyala amb un somriure. 
 

Andreu Hinojo, i la seva dona, durant el trajecte Foto: Roger Simon


La Nancy, asseguda a la meitat del bus amb els seus pares, ha vingut des de Súria, una població veïna de la comarca del Bages, amb els seus pares per baixar a Barcelona, i considera que aquest any serà diferent i no serà tan multitudinari com l’any passat. "La pandèmia no ens ha ajudat gens, i ara és una feina tornar a engrescar a tanta gent del poble", assegura. 

Als seients del darrere, hi ha l’alcalde de Puig-reig (ERC), Josep Maria Altarriba, juntament amb les 16 persones que han baixat del municipi. Ell baixa amb la seva dona per seguir persistint i viure la Diada Nacional. Altarriba creu que després de molts anys de manifestacions, "cal seguir empentant, tot i que les institucions ara mateix no tenen cap rumb establert, per això potser avui no veurem tanta gent a la manifestació".
 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i la seva dona Foto: Roger Simon


També de Puig-reig, les germanes Lourdes i Rosa Ballarà tampoc es perden cap manifestació i creuen que la Diada s’ha de celebrar. “L’11 de setembre s’ha de celebrar sempre, encara que tinguem la independència, ho celebrarem encara més. Tenim moltes ganes de ser-hi”.
 

Les germanes Lourdes i Rosa Ballarà, baixant a Barcelona Foto: Roger Simon


A l’última fila de l’autocar s’hi han assegut la Montse Cosp, amb els seus dos fills. El petit ha assistit a les manifestacions des dels 3 anys, i ara ja en té 13. Enguany, però, estan desil·lusionats no amb el fet de ser independents, sinó amb la classe política. "Ens han venut completament", remarca Cosp. També creu que cal sortir als carrers "perquè des de casa no arribarà la independència". "Baixarem a Barcelona fins que faci falta, des de casa no aconseguirem res", conclou Cosp.
 

La Montse Cosp i els seus fills, a l'última fila del autobús Foto: Roger Simon