La Fira de Santa Tecla renova l’aposta pel bestiar i l’agroalimentació de proximitat

Hi haurà aproximadament un total de 60 expositors, entre els formatgers, els productors alimentaris, artesans, maquinària agrícola i automoció

17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:07h
Fira de Santa Tecla de Berga (arxiu)
Fira de Santa Tecla de Berga (arxiu) | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Santa Tecla de Berga d’enguany torna a la normalitat i renova l’aposta pels productes del territori i la ramaderia. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, i un dels formatgers participants, Josep Venturós, de Formatges Cuirols, van presentar la setmana passada,  la propera edició de la Fira que es farà el cap de setmana del 18 i 19 de setembre, i que tindrà un pressupost aproximat de 22.000 euros.

La regidora Rifà va manifestar que “el sector primari al Berguedà té molta presència, més de la mitjana de Catalunya, i per això, creiem que aquesta Fira porta un valor afegit. És un esforç per seguir agrupant en el passeig de la Indústria tants agents del sector primari com sigui possible”.

És tradicional que en la fira hi hagi un primer espai dedicat als bestiars, tant de l’Alt com del Baix Berguedà. Hi haurà xais, cabres, ovelles, vedelles i porcs, entre altres. La majoria del bestiar serà de races autòctones de Catalunya. En total hi haurà més de 100 caps de bestiar, una xifra similar o superior a la d’altres edicions.

Entre tot el cap de setmana hi seran presents 14 pastors formatgers, 6 més que l’edició passada. A nivell d’agricultors alimentaris aproximadament n’hi haurà una vintena i artesans de matèria prima, també uns vint. També hi haurà tres expositors de maquinària agrícola, a més de representació de l’automoció de la ciutat de Berga. En total hi haurà un total de 60 expositors durant la Fira.

L’agenda d’actes estarà farcida d’activitats per a tothom. Pels més petits de la casa hi haurà un agrocircuit per passejar amb tractors. “La voluntat és que durant tota la fira els més menuts puguin fer passejades, com una activitat nova d’enguany”, va informar Rifà. També, hi haurà una exposició de maquinària antiga on es veurà la tradició, d’on venim i què és el que es ven a dia d’avui. A més a més, s’ha planificat una sortida etnobotànica i un taller de cuina que es farà amb posterioritat. Per descomptat, la Cia. Jocs l’Anònima també hi seran presents amb les seves activitats.

Per altra banda, hi haurà el concurs de recol·lecta d’hortalisses no normatives, és a dir, aquelles que no es troben a les botigues per les seves deformacions. “Volem normalitzar que les plantacions de producció pròpia ens poden donar moltes alegries i bons fruits”, va recalcar la regidora. Durant la Fira també es podrà votar al concurs d’aparadors de tardor del comerç de Berga, que es va iniciar aquesta setmana i finalitzarà a finals d’octubre. La idea és que el cap de setmana de la Fira, la gent pugui dir la seva amb una urna que hi haurà al punt d’informació.
 
Presentació de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans
Enguany es comptarà amb la presentació de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans. Aquesta serà el diumenge a les quatre de la tarda a un espai de la Fira que se’ls hi facilitarà. El seu president, Josep Venturós, de Formatge Cuirols, va informar a la roda de premsa que portaven molts anys intentant fer alguna cosa per diferenciar el seu producte. “Treballem amb la pròpia llet del nostre ramat, i estem buscant un segell que ens diferenciï de la resta, primer, perquè som més sostenibles, i segon, perquè tots els animals estan en pastura i creiem que fem un bé pel medi ambient”.

Durant els dos dies també hi haurà tastos i maridatges de vins i formatges de l’Associació. Els tiquets es donaran al mateix lloc, i se’ls hi donarà una fusta de formatges amb una beguda. “Volem explicar a la ciutadania el valor afegit d’aquest formatge i perquè hem arribat a crear una associació de formatgers pastors”, va concloure Venturós.

 
Arxivat a