El Consell promou el reciclatge d’envasos de vidre a l’hostaleria a través d’una campanya

Un equip d’informadors ambientals acreditats, visitaran més de 280 establiments de la comarca amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus

Redacció
01 de setembre del 2021
Actualitzat a les 10:21h
Contenidor d'envasos de vidre
Contenidor d'envasos de vidre | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà porta a terme una campanya informativa adreçada als establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de facilitar-los el reciclatge dels residus de vidre.

La iniciativa s’allargarà fins al mes de setembre. En aquest període, un equip d’informadors ambientals acreditats, visitaran més de 280 establiments de la comarca –principalment bars, cafeteries i restaurants– amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus.

En aquest sentit, es farà incidència en el compliment de la normativa vigent a Catalunya i al municipi, que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus. Per això, durant la campanya es verificarà en successives visites si els establiments fan una correcta separació dels residus d’envasos de vidre que generen.

Després d’una primera fase d’informació i anàlisi de les necessitats, la campanya també vol potenciar la dotació d’infraestructures per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor. Per dur a terme aquesta campanya es compta amb la col·laboració d’Ecovidrio. Es lliuraran cubells de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin. Són de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin per separar els envasos de vidre. Materials com vaixelles de porcellana o ceràmica s’han de dipositar a la fracció de resta.

A més, el treball de camp també permetrà detectar les àrees d’aportació de contenidors on és adient col·locar nous contenidors de vidre amb sistema d’elevació per tal de facilitar el buidatge de grans quantitats de residus de vidre, un fet que facilita el reciclatge als grans generadors d’aquest residu, com són els bars i restaurants.

Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat del Consell Comarcal del Berguedà i d’Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva de residus municipals. La Unió Europea fixava recollir selectivament el 50% dels residus l’any 2020, mentre que al Berguedà es va arribar al 68,94% de recollida selectiva gràcies a la implantació del sistema del porta a porta. El 2025 l’objectiu serà del 55%.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha explicat que la participació tant de la ciutadania com dels establiments “ha estat molt bona i ens ha permès complir els objectius com a comarca, però encara queda marge de millora i es vol incidir de forma sectorial per seguir en el camí cap a la sostenibilitat i l’economia circular".

Vicenç Linares ha explicat que per millorar les xifres de reciclatge al Berguedà “cal fer un treball conjunt entre l’administració, els comerciants i la ciutadania per tal de generar menys residus i assegurar el seu reciclatge”. Linares ha recordat que “és un factor clau en la lluita contra l’emergència climàtica”.